iMOTION

Het digitale magazine van Hyundai
iMOTION
Het digitale magazine
van Hyundai

De Hyundai NEXO, een eerbetoon aan het idyllische Nexø

De beroemde SUV’s van Hyundai – SANTA FE, TUCSON, NEXO, KONA, BAYON – vertonen veel raakvlakken. Zo zijn ze allemaal vernoemd naar wereldwijde reisbestemmingen. Eerder al namen we je mee naar de steden Santa Fe, Tucson en Bayonne. Nu is het de beurt aan Nexø, een stad op het idyllische eiland Bornholm in Denemarken. Van alle locaties die als inspiratie dienden voor de namen van onze SUV’s, is dit wel de minst bekende. En toch leent ‘Nexø’ zich perfect voor de SUV die onder deze naam zoveel furore heeft gemaakt. We zullen je vertellen waarom.

We beginnen onze ontdekkingstocht in Esbjerg. Van daaruit maken we een roadtrip door Denemarken die eindigt in Nexø. Een ritje van pakweg 480 kilometer en dus geen enkel probleem voor de Hyundai NEXO die op een volle tank waterstof maar liefst 665 kilometer (volgens WLTP) kan afleggen. Bovendien is het vullen van de waterstoftanks in onze brandstofcelauto zo gepiept: van ‘leeg’ naar ‘vol’ duurt slechts 5 minuten.

We beginnen onze ontdekkingstocht in Esbjerg. Van daaruit maken we een roadtrip door Denemarken die eindigt in Nexø.

Negen meter hoog wit monument

Esbjerg is een havenstad en ligt aan de westkust van het schiereiland Jutland in het zuidwesten van Denemarken. Ten westen van Esbjerg, naast het strand van Sædding, staat Mennesket ved havet (Mannen aan de Zee), een negen meter hoog wit monument van vier zittende mannen. De sculpturen, gebouwd ter ere van het honderdjarig bestaan van de gemeente Esbjerg in 1994, vormen een van de belangrijkste toeristische attracties van de regio. Tegenover het monument ligt het Visserij- en Maritiem Museum.

In Esbjerg maken we ook een stop bij een stuk land dat is aangekocht door H2 Energy Europe. Hierop wil het Zwitserse waterstofenergiebedrijf de grootste waterstoffabriek van Europa bouwen en Hyundai is nauw betrokken bij dit project. De bedoeling is dat hier vanaf 2024 groene stroom wordt omgezet in waterstof voor direct gebruik in vrachtwagens en ander zwaar transport over land. Bovendien levert de waterstoffabriek naar verwachting tweehonderd tot driehonderd nieuwe vaste banen op in deze regio.

Onze laatste stop is Nexø, gelegen op Bornholm dat ongeveer net zo groot is als Texel.

Sprookje De kleine zeemeermin

We vervolgens onze tocht richting Odense, de op twee na grootste stad van Denemarken. Hier groeide Hans Christian Andersen op, de Deense schrijver en dichter die bekendheid verwierf met zijn beroemde sprookjes zoals De kleine zeemeermin. Toeristen kunnen zijn huis bezoeken en zien hoe hij leefde. Bezoek ook vooral slot Egeskov, een kasteel op het Deense eiland Funen, nabij de plaats Kværndrup. Het slot wordt gezien als de best bewaarde waterburcht van Europa uit de Renaissance.

Onze laatste stop is Nexø, gelegen op Bornholm dat ongeveer net zo groot is als Texel. Het zonnige eiland van Denemarken in de Oostzee is de perfecte bestemming voor een eilandvakantie. Ver weg van het vasteland is Bornholm – met zijn idyllische vissersdorpjes, indrukwekkend hoge kliffen, groene velden, mooie stranden en uitgestrekte bossen – een oase van rust. Logisch dat Denen hier graag hun vakantie doorbrengen.

Bornholm, het zonnige eiland van Denemarken in de Oostzee, is de perfecte bestemming voor een eilandvakantie.

Zonnigste plek van Denemarken

Met zijn milde klimaat is Bornholm naar verluidt de zonnigste plek van heel Denemarken. Je kunt er uitstekend fietsen en wandelen en liefhebbers van cultuur en geschiedenis komen eveneens aan hun trekken. In het noordwesten van het eiland vind je de resten van het middeleeuwse Hammershus Slot, de grootste kasteelruïne van Noord-Europa. Een bekend beeld van Bornholm zijn de karakteristieke witte ronde kerken (rundkirke), die werden gebouwd tussen 1150 en 1200.

En dan is er natuurlijk nog Nexø, een klein stadje op het eiland in de Oostzee. De Hyundai NEXO is hiernaar vernoemd en als we om ons heen kijken dan begrijpen we wel waarom. De natuur is er prachtig, de stilte oorverdovend en de lucht zo zuiver als kristal. Hier voelt onze NEXO zich als een vis in het water. Immers, de NEXO is geheel emissievrij. Dat betekent dat er tijdens het rijden geen schadelijke stoffen (CO2) vrijkomen. Het enige wat de NEXO uitstoot is waterdamp.

Tijdens het rijden filtert en zuivert de Hyundai NEXO de lucht. De waterstof-elektrisch aangedreven SUV zorgt dus voor minder fijnstofvervuiling.

Hyundai NEXO zuivert de lucht

Sterker nog, tijdens het rijden filtert en zuivert de NEXO de lucht. De waterstof-elektrisch aangedreven SUV zorgt dus voor minder fijnstofvervuiling. De gezuiverde lucht die niet naar de brandstofcel stroomt, verlaat de NEXO schoner dan die daarvoor was binnengekomen. De touchscreen geeft de bereikte hoeveelheid luchtzuivering en CO2-reductie weer.

Eigenlijk is een waterstofauto zoals de NEXO ook een elektrische auto. Een brandstofcel zet waterstof om in elektrische energie waarmee de elektromotor wordt aangedreven. De enige uitstoot is dus waterdamp. Hyundai loopt voorop als het gaat om waterstof-elektrisch aangedreven voertuigen. De Hyundai NEXO is ’s werelds meest verkochte waterstofauto en de allereerste SUV die specifiek ontwikkeld is voor rijden op waterstof. Meer weten over de NEXO?Ontdek de Hyundai NEXO

Lees ook

Meer berichten

Hyundai verhalen

Uitgelichte berichten

Meer verhalen