iMOTION

Het digitale magazine van Hyundai
iMOTION
Het digitale magazine
van Hyundai

1.000ste waterstofauto Hyundai NEXO verkocht in Europa

In de hele wereld is er maar één SUV te koop die op waterstof rijdt: de Hyundai NEXO. Hoewel uniek in zijn soort, zijn er alleen al in Europa duizend van verkocht sinds de productiestart van deze bijzondere auto in 2018. Die mijlpaal laat zien dat waterstof aan een stevige opmars bezig is. Hyundai verwacht zelfs rond 2025 wereldwijd jaarlijks meer dan 110.000 waterstof-elektrische voertuigen te verkopen.

Al in 2013 nam Hyundai als eerste fabrikant ter wereld een waterstof-elektrische SUV – de Hyundai ix35 Fuel Cell – in serieproductie en nog steeds is Hyundai toonaangevend – nu met de NEXO – met auto’s met een brandstofcel. Qua waterstoftechniek loopt Hyundai mijlenver voor op de rest van de autobranche.

Van de waterstofauto Hyundai NEXO zijn er alleen al in Europa duizend van verkocht sinds de productiestart in 2018.

NEXO heeft eigen energiecentrale aan boord

In de basis is een waterstofauto gewoon een elektrische auto. Maar waar een gewone elektrische auto de stroom uit opgeladen batterijen haalt, heeft een waterstofauto zijn eigen energiecentrale aan boord. Dat is een brandstofcel die elektriciteit produceert uit waterstof en daar komen geen schadelijke stoffen bij vrij.


BEKIJK OOK:

VIDEO: documentaire National Geographic over de toekomst van waterstof


Sterker nog, voor een optimale werking van de brandstofcel moet de binnenkomende lucht zo schoon mogelijk zijn. Een zeer efficiënte luchtfilter zorgt ervoor dat maar liefst 99,9 % van de deeltjes wordt gezuiverd. De gezuiverde lucht die niet naar de brandstofcel stroomt, verlaat de NEXO schoner dan het was binnengekomen.

In de hele wereld is er maar één SUV te koop die op waterstof rijdt: de Hyundai NEXO.

665 kilometer op een volle tank waterstof

Het tanken van waterstof gaat heel eenvoudig. Waterstof tank je per kilo en de NEXO tank je binnen vijf minuten met maximaal 6,2 kg helemaal vol. Daarmee kun je maar liefst 665 kilometer (volgens WLTP-richtlijnen) afleggen. Kijk voor een actueel overzicht van alle waterstoftankstations in Nederland op deze kaart.

In heel veel sectoren zal de vraag naar brandstofcelsystemen de komende jaren flink toenemen. Niet alleen voor de aandrijving van auto’s en trucks, maak bijvoorbeeld ook voor het verwarmen van huizen. Hyundai wil waterstof daarom beschikbaar maken voor iedereen, overal ter wereld en voor elke toepassing. Hoe? Dat lees je hier.

De Hyundai NEXO tank je binnen vijf minuten helemaal vol met waterstof. Daarmee kun je maar liefst 665 kilometer afleggen.

Profiteer van subsidies MIA en VAMIL

Ben je ondernemer en wil je fiscaal voordelig investeren in een milieuvriendelijke auto? Dan is de Hyundai NEXO een goede keuze. Als ondernemer kun je namelijk gebruikmaken van subsidies als de Milieu investeringsaftrek en de VAMIL. Informeer bij een financieel of fiscaal specialist naar advies over deze fiscale mogelijkheden.


Ontdek de NEXO

Lees ook

Meer berichten

Hyundai verhalen

Uitgelichte berichten

Meer verhalen