Hyundai grijpt de CES 2022 aan om zijn visie op de toepassing van robotica in de echte wereld met ons te delen. Met als hoofdthema ‘Expanding Human Reach’ laat Hyundai zien hoe de robotica-divisie van het bedrijf toekomstige mobiliteit vormgeeft. Hoe dat er ongeveer uitziet, zie je in deze video:
Van alle elektronicabeurzen in de wereld is de Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas een van de grootste en meest invloedrijke. Hier worden elk jaar in januari de nieuwste gadgets getoond: van vliegende auto’s tot superslimme robots en alles daar tussenin. En dus is ook Hyundai van de partij, want als er een automerk is die verder kijkt dan alleen auto’s maken is Hyundai het wel.
Aanbieder van slimme mobiliteitsoplossingen
Hyundai verandert steeds meer in een aanbieder van slimme mobiliteitsoplossingen. Robotica is een belangrijk onderdeel van die transformatie. Eerder al nam Hyundai daarom de Amerikaanse robotbouwer Boston Dynamics over, een pionier op dit gebied.
Hyundai ziet robotica en mobiliteit als twee zaken die elkaar aanvullen en elkaars ontwikkeling versnellen. Samen vormen ze een combinatie die waarde toevoegt aan Hyundai en die voor vooruitgang zorgt. Dat begint met een op robotica gebaseerd ecosysteem: Mobility of Things (MoT).
Om de toekomstvisie op robotica en mobiliteit te ondersteunen, presenteert Hyundai het nieuwe concept Metamobility. Het doel is om te pionieren met een metaverse-connectie tussen slimme apparaten, waarmee mobiliteit samenkomt met virtual reality (VR).
Verbinding tussen de echte en de virtuele wereld
Daarmee overstijgt mobiliteit de fysieke beperkingen van tijd en ruimte. Hyundai deelt ook zijn visie op hoe robotica zorgt voor een verbinding tussen de echte wereld en de virtuele. Zo kunnen gebruikers veranderingen in de metaverse terugzien in de werkelijkheid.
Hyundai voorziet dat het onderscheid tussen toekomstige mobiliteitsvormen zal vervagen dankzij de verdere ontwikkeling van robotica, zoals AI en autonoom rijden. Verschillende mobiliteitsvormen, zoals auto’s en Urban Air Mobility (UAM), zullen dienstdoen als slimme apparaten die toegang bieden tot een virtuele wereld.
Robotica vormt daarbij de verbinding tussen de virtuele en de echte wereld. In een auto die verbinding maakt met virtuele ruimtes kunnen gebruikers bijvoorbeeld genieten van verschillende soorten VR-ervaringen. Zo verandert de auto in een ruimte voor entertainment, een vergaderruimte voor het werk of zelfs een 3D-videogameplatform.
Metaverse met ongelimiteerde bewegingsvrijheid
In de toekomst zal de metaverse een plek worden waar mensen dagelijks komen. Daarom voorziet Hyundai de opkomst van een nieuw soort metaverse-platform, met weinig onderscheid van de realiteit. Dat gaat verder dan het concept van VR zoals we dat vandaag de dag kennen en zorgt voor ongelimiteerde bewegingsvrijheid tussen de virtuele en de echte wereld.
De toekomstige metaverse zal het – met behulp van robotica en digital twin-technologie – mogelijk maken de echte wereld te veranderen. Digital twin-technologie is de virtuele weergave van een fysiek object, een fysieke plaats of een fysiek proces in de metaverse, mogelijk gemaakt door zeer geavanceerde sensoren en actuatoren.
Een gebruiker kan in de metaverse bijvoorbeeld toegang krijgen tot de digital twin van zijn eigen huis, terwijl de gebruiker zelf zich op grote afstand bevindt van zijn huis. Hij kan met behulp van een avatarrobot dan op afstand bijvoorbeeld zijn huisdier knuffelen en/of te eten geven. Daardoor worden VR-ervaringen échte ervaringen.
Plug & Drive (PnD) en Drive & Lift (DnL)
Op de CES 2022 presenteerde Hyundai ook zijn modulaire platforms Plug & Drive (PnD) en Drive & Lift (DnL) als alles-in-één-oplossing voor een ongelimiteerd Mobility of Things-ecosysteem (MoT). Dingen die traditioneel gezien bewegingsloos zijn, van kleine objecten tot complete ruimtes, krijgen daarbij met behulp van robotica een vorm van mobiliteit.
Het kleine mobiliteitsplatform MobED (Mobile Eccentric Droid) van Hyundai maakt gebruik van de DnL-module. DnL is toegepast op ieder wiel, zodat de MobED zichzelf omhoog en omlaag kan voortbewegen terwijl het platform altijd vlak blijft – ook bij het rijden op ongelijke ondergrond of bij het nemen van hindernissen zoals verkeersdrempels.
Op de hoogte blijven van het laatste technologische ontwikkelingen bij Hyundai? Meld je dan nu aan voor de gratis digitale nieuwsbrief van Hyundai.
Demonstraties trekken veel bekijks
Hyundai trok veel bekijks op de Consumer Electronics Show (CES) 2022 in Las Vegas. Vooral de demonstraties van Spot oogstten bewondering. De robothond van Hyundai is uitgerust met kunstmatige intelligentie (AI), autonome navigatie en teleoperatietechnologieën en maakt achterwaartse salto’s en is zelfs in staat ritmisch te bewegen. Zo vermaakte hij het publiek op de beursvloer met allerlei ingewikkelde danspasjes. Ook het slimme mobiliteitsplatform MobED die gebruikmaakt van de DnL-module toonde zijn kunsten. Bekijk de foto’s hieronder voor een sfeerimpressie van de verscheidene demonstraties. Swipe opzij voor meer foto’s.