iMOTION

Het digitale magazine van Hyundai
iMOTION
Het digitale magazine
van Hyundai

TopGear roept IONIQ 5 N uit tot Auto van het Jaar 2023

Hoe bijzonder de IONIQ 5 N is? Nou, heel bijzonder! Nú al heeft deze spectaculaire 100% elektrische sportauto zijn eerste prestigieuze onderscheiding binnen. TopGear riep de IONIQ 5 N uit tot Auto van het Jaar 2023. ‘Vergeet even alle voordoordelen die er zijn over EV’s’, luidde het commentaar van de jury,’ de IONIQ 5 N is echt enorm leuk!’

TopGear is een van de toonaangevendste automagazines van Engeland. Het betekent dus nogal wat als je door dit gezaghebbende medium wordt beloond met de Car of the Year Award. Overigens is het niet de eerste keer dat Hyundai N, de sportdivisie van Hyundai, in de prijzen valt bij de uitreiking van de TopGear.com Awards. Twee jaar geleden sleepte de i20 N deze onderscheiding in de wacht en werd Hyundai door het automagazine uitgeroepen tot Autofabrikant van het Jaar.

De 100% elektrische sportauto Hyundai IONIQ 5 N is door TopGear uitgeroepen tot Auto van het Jaar 2023.

Gemaakt voor topprestaties

Hyundai N onthulde de IONIQ 5 N afgelopen zomer op het Goodwood Festival of Speed in West Sussex (Engeland). Het nieuwste high-performance model van Hyundai N is gemaakt voor topprestaties op zowel de openbare weg als het circuit en geldt nu al als een van de spectaculairste 100% elektrische sportauto’s ter wereld.

‘De ingenieurs van Hyundai N laten met de IONIQ 5 N zien wat elektrificatie allemaal met een auto kan doen’, aldus TopGear-auteur en Auto van het Jaar-jurylid Paul Horrell. ‘Ze zochten de digitale grenzen van een elektrische auto op door de IONIQ 5 N te voorzien van een enorme set aanpasbare parameters. Het resultaat is dat hij zowel op de weg als op het circuit prestaties levert die je nooit van een grote elektrische auto zou verwachten.’

De IONIQ 5 N overtuigde de jury van de TopGear Car of the Year Awards vooral met zijn aandrijflijn. Onderin de IONIQ 5 N ligt een 84 kWh-accupakket. De beide elektromotoren draaien tot 21.000 t.p.m. en leveren tot 609 pk (448 kW) onder normale omstandigheden en zelfs 650 pk (478 kW) met ingeschakelde N Grin Boost. Deze functie maximaliseert de acceleratie met een vermogenstoename van 10 seconden waardoor de sprint van 0-100 km/u mogelijk is in 3,4 seconden. Op het circuit bereikt de IONIQ 5 N een topsnelheid van 260 km/u.

Het interieur van de IONIQ 5 N. De 100% elektrische sportauto van Hyundai is door TopGear uitgeroepen tot Auto van het Jaar 2023.

Technische aanpassingen

Het ultra-sportieve rijgedrag van de IONIQ 5 N is het gevolg van een groot aantal technische aanpassingen. Om de stuurrespons en feedback te verbeteren, werd de stuurkolom van de auto versterkt voor meer stijfheid. Extra wielsensoren en een groter dempingsvermogen met grotere demperafmetingen vergroten het prestatiebereik van de elektronisch geregelde ophanging. Een technisch hoogstandje is N Pedal. Deze intelligente softwarefunctie maakt het mogelijk dat een bocht nog scherper wordt aangesneden.

Volgens Till Wartenberg, Vice President en Head of N Brand & Motorsport bij Hyundai Motor Company, is de titel Auto van het Jaar 2023 een bewijs van Hyundai N’s passie voor innovatie en toewijding aan zijn klanten. ‘De IONIQ 5 N verlegt de grenzen van technologie, prestaties en elektrificatie en biedt niet alleen opwinding op en naast het circuit, maar ook een volledig elektrische rijervaring vol emotie. We zijn dankbaar voor deze onderscheiding en blijven trouw aan onze missie om high-performance-prestaties naar een nog groter publiek te brengen.’


Ontdek de IONIQ 5 N

Lees ook

Meer berichten

Hyundai verhalen

Uitgelichte berichten

Meer verhalen