iMOTION

Het digitale magazine van Hyundai
iMOTION
Het digitale magazine
van Hyundai

Podcast: hoe de IONIQ 5-robotaxi nu snel werkelijkheid wordt

Autonoom rijden klinkt nog best ver weg, maar als het aan Hyundai en Karl Iagnemma ligt is de zelfrijdende auto binnenkort gewoon dagelijkse realiteit. Iagnemma is CEO van technologiebedrijf Motional en geestelijk vader van de IONIQ 5-robotaxi. Deze zelfrijdende elektrische Hyundai moet volgend jaar al operationeel zijn. Hoe reëel is dat? Hij vertel erover in aflevering 6 (seizoen 2) van de veelbeluisterde podcastserie van Hyundai Are We There Yet?

Hoe gedragen passagiers zich in de robotaxi?

In de podcast vertelt Karl Iagnemma hoe zijn bedrijf honderdduizenden uren heeft besteed aan het minutieus afstellen van de robotaxi om passagiers het gevoel te geven dat de auto wordt bestuurd door een ervaren menselijke bestuurder. Hij onthult hoe Motional de eerste testritjes met mensen in de robotaxi filmde om de reacties en het gedrag van de passagiers te registreren.

‘Het was bijzonder te zien dat de passagiers binnen een paar minuten op hun telefoon begonnen te kijken of uit het raam begonnen te staren’, vertelt Karl Iagnemma. ‘Sterker nog, tegen het einde van de rit begonnen sommigen zich gewoon te vervelen. Voor ons, als ontwikkelaar van autonome voertuigtechnologie, is dat het grootste compliment dat je ons kunt geven.’

CEO van technologiebedrijf Motional Karl Iagnemma is geestelijk vader van de IONIQ 5-robotaxi.

Autonoom rijdend voertuig van Level 4

De IONIQ 5-robotaxi is een autonoom rijdend voertuig van Level 4 dat de twee belangrijkste technologieën van toekomstige mobiliteit samenbrengt: elektrificatie en autonomie. De combinatie van deze technologieën kan personenvervoer nog slimmer, veiliger en duurzamer maken. Level 4 betekent dat de automatische piloot van de auto in staat is het voertuig in vrijwel elk denkbaar scenario te besturen.

De sensoren op het dak en aan weerszijden van de auto zorgen ervoor dat de IONIQ 5-robotaxi duidelijk herkenbaar is als autonoom rijdende auto. Ruim 30 sensoren – een combinatie van camera's, radars en lidar – zorgen voor een haarscherpe 360-gradenwaarneming. De lange wielbasis en de vlakke bodemvloer zorgen voor enorm veel interieurruimte en comfort in de IONIQ 5-robotaxi.

De lange wielbasis en de vlakke bodemvloer zorgen voor enorm veel interieurruimte en comfort in de IONIQ 5-robotaxi.

Prominenten uit de wereld van Hyundai

Are We There Yet? wordt gehost door Suzi Perry. De Britse tv-presentatrice ontvangt voor haar tweewekelijkse podcastserie prominenten uit de wereld van Hyundai die zich bezighouden met de toekomst van mobiliteit in het algemeen en het merk in het bijzonder.

Are We There Yet? omvat een heel breed spectrum, van elektrische autosport en vliegende auto's tot Hyundai's bedrijfsstrategie en toekomstvisie. Op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen bij Hyundai? Meld je dan nu aan voor onze digitale nieuwsbrief.

Nieuwsbrief aanvragen

Lees ook

Meer berichten

Hyundai verhalen

Uitgelichte berichten

Meer verhalen