iMOTION

Het digitale magazine van Hyundai
iMOTION
Het digitale magazine
van Hyundai

Op ontdekkingsreis naar de toekomst van waterstof in documentaire National Geographic

Waterstof … misschien wel het krachtigste molecuul op aarde en een schoon alternatief voor olie en aardgas. Hyundai is wereldwijd de belangrijkste fabrikant van waterstof-elektrische auto’s en vrachtwagens en maakt zich sterk voor een emissieloze waterstofmaatschappij. Ook in Nederland gaan steeds meer stemmen op om van ons land een heus waterstofland te maken. Is waterstof de toekomst? Op die vraag probeert presentatrice Anic van Damme antwoord te krijgen in de fascinerende National Geographic-documentaire Waterstof, onze nieuwe energie? Bekijk de documentaire hieronder.

Waterstof dé oplossing voor ons energieprobleem

Veel wetenschappers en bedrijven zien waterstof als dé futureproof oplossing voor ons energieprobleem en voor het terugbrengen van onze CO2-uitstoot. Je kunt er auto’s op laten rijden, zoals de Hyundai NEXO. Daarnaast zullen ook schepen, vrachtauto’s en zelfs vliegtuigen in de toekomst gebruikmaken van een waterstof-elektrische aandrijving. De havens van Groningen en Delfzijl – de hydroports – zijn ambitieus om de industrie te verduurzamen door gebruik van waterstof.

Huizen met een centrale verwarming op waterstof

Ook zijn er vergaande plannen om ons aardgasnetwerk in te zetten voor het transport van waterstof en in Zuidwending (Groningen) bestaat het plan waterstof op te slaan in cavernes. Dat zijn grote ondergrondse ruimtes met een doorsnede van 50 à 80 meter en zo hoog – tussen 300 à 500 meter – dat de Eiffeltoren er met gemak in kan staan. En wat te denken van waterstof als alternatief voor aardgas om woningen mee te verwarmen? Op diverse plekken in Nederland gebeurt dat al.

De waterstof-elektrisch aangedreven raceauto Forze IX van Forze Hydrogen Racing, het bekende waterstofraceteam van de TU Delft.

Waterstof-elektrisch aangedreven raceauto Forze IX

Bij de studenten van de TU Delft krijgt Anic een bijzonder kijkje in de toekomst. Het waterstof-raceteam Forze Hydrogen Racing is bezig met de ontwikkeling van de snelste waterstof-elektrisch aangedreven raceauto ter wereld, de Forze IX, en wordt daarbij geholpen door Hyundai. Het studententeam van Eco-Runner zet niet in op snelheid, maar op afstand. Met slechts 450 gram waterstof reden zij een afstand van 1196 kilometer; een wereldrecord.

Zo werkt de Hyundai NEXO, onze auto op waterstof

In de documentaire Waterstof, onze nieuwe energie? gaat presentatrice Anic van Damme op ontdekkingsreis naar de toekomst van waterstof in Nederland. Benieuwd wat waterstof precies is en hoe het wordt gebruikt om een waterstof-elektrisch aangedreven auto zoals de Hyundai NEXO aan te drijven? Dat lees je op onze site hyundai.nl.


Alles over waterstof

Lees ook

Meer berichten

Hyundai verhalen

Uitgelichte berichten

Meer verhalen