iMOTION

Het digitale magazine van Hyundai
iMOTION
Het digitale magazine
van Hyundai

IONIQ 5 op shortlist verkiezing Car of the Year 2022

Wordt de IONIQ 5 gekozen tot de allerbeste auto van het jaar? Dat gaan we horen op maandag 28 februari 2022. Dan namelijk reikt een professionele jury van autojournalisten de prestigieuze titel Car of the Year (COTY) uit. Voor editie 2022 heeft de jury een shortlist van zeven deelnemers, waaronder de elektrische Hyundai.

Aanvankelijk waren 39 auto’s genomineerd voor de titel Car of the Year. Die lijst is nu teruggebracht tot 7 kandidaten. Behalve de IONIQ 5 zijn dat de Cupra Born, Ford Mustang Mach-E, Kia EV6, Peugeot 308, Renault Mégane E-Tech en Škoda Enyaq iV.

De finale van de Auto van het Jaar-verkiezing, die sinds 1964 wordt georganiseerd, vindt traditiegetrouw elk jaar plaats op de Autosalon van Genève. Die tentoonstelling gaat vanwege corona niet door en daarom zal de bekendmaking van de award net als dit jaar digitaal plaatsvinden.

De IONIQ 5 staat op de shortlist voor de verkiezing Car of the Year 2022.

61 autojournalisten in jury COTY

De jury van de Auto van het Jaar-verkiezing bestaat uit 61 vooraanstaande, onafhankelijke autojournalisten uit 23 Europese landen, waaronder Nederland. Om in aanmerking te komen voor de titel moet een model nu of voor het einde van het jaar te koop zijn op minstens 5 Europese markten.

De kandidaten voor de titel Car of the Year worden beoordeeld op de volgende criteria: design, comfort, veiligheid, verbruik, rijeigenschappen, prestaties, functionaliteit, milieu belasting en de prijs. Bijzondere aandachtspunten zijn verder technische innovatie en ‘value for money’.

De kans dat de titel Car of the Year naar een elektrische auto gaat, is aanzienlijk. Van de zeven finalisten heeft slechts een auto nog een verbrandingsmotor, de overige kanshebbers – waaronder de IONIQ 5 – beschikken over een 100% elektrische aandrijflijn.

Eerste model van nieuwe line-up-merk IONIQ

De IONIQ 5 is het eerste model van Hyundai’s nieuwe line-up-merk IONIQ dat zich volledig focust op volledig elektrische auto’s. De IONIQ 5 staat op het innovatieve Electric Global Modular Platform (E-GMP) dat onder meer ultrasnelladen met 800V mogelijk maakt.

Ontdek de IONIQ 5

Lees ook

Meer berichten

Hyundai verhalen

Uitgelichte berichten

Meer verhalen