iMOTION

Het digitale magazine van Hyundai
iMOTION
Het digitale magazine
van Hyundai

IONIQ 5 straks ingezet als deelauto en energieopslag in Utrecht

Hyundai gaat in Utrecht de IONIQ 5 inzetten als bidirectionele productieauto. De elektrische auto van Hyundai maakt deel uit van een samenwerkingsverband van We Drive Solar dat als doel heeft van Utrecht de eerste regio ter wereld te maken met een bidirectioneel ecosysteem.

In een bidirectioneel ecosysteem worden de batterijen in elektrische deelauto’s grootschalig ingezet als opslag van duurzame energie. De IONIQ 5 is een van de weinige elektrische auto’s ter wereld die beschikt over bidirectionele laadtechnologie.

Duurzaam opladen én ontladen

Twee jaar geleden werd de allereerste bidirectionele publieke laadpaal in gebruik genomen in Utrecht. Inmiddels staan er bijna vijfhonderd laadpalen in de stad en regio die elektrische auto’s niet alleen duurzaam kunnen opladen maar ook kunnen ontladen.


Lees ook:

Deelauto’s als opslag van duurzame energie


Groot netwerk van bidirectionele laadpalen

Utrecht is de eerste stad en regio met een groot netwerk van bidirectionele laadpalen. De ambitie van We Drive Solar en zijn partners is om in Utrecht het energie- en mobiliteitssysteem van de toekomst te realiseren. Naast Hyundai werken hier de volgende partners aan mee:

 • ElaadNL voor de standaardisatie en inbedding van de juiste protocollen
 • Last Mile Solutions voor de software-aansturing van de laadpalen
 • Nieuwe Weme en Siers voor de productie en plaatsing van de laadpalen
 • Utrecht Sustainability Institute voor de wetenschappelijke validatie van het ecosysteem
 • Stedin voor de integratie van bidirectioneel laden in het stroomnet
 • Ontwikkelaars MRP en Ballast Nedam Development voor de grootschalige toepassing van bidirectionele deelauto’s in de nieuwe, gezonde en groene Utrechtse stadswijk Cartesius
 • Heijmans voor de inzet van bidirectionele deelauto’s in diverse projecten in de regio, waaronder Leidsche Rijn Centrum en Leusden
 • Koolen Industries voor een forse opschaling van het aantal bidirectionele deelauto’s
 • a.s.r. Nederland voor de realisatie van het grootste bidirectionele laadplein ter wereld
 • GoodMoovs voor de koppeling van deelauto-platform en app met bidirectioneel laden
 • De stad en regio Utrecht voor plaatsing van publieke bidirectionele laadpalen

Na een uitgebreide testfase volgt eind dit jaar de eerste inzet van een aantal exemplaren van de IONIQ 5 in Utrecht. Begin 2022 wordt opgeschaald naar een groter aantal bidirectionele deelauto’s in Utrecht.

Energiesysteem van de toekomst

Door zonnepanelen, laadpalen en deelauto’s optimaal te laten samenwerken, bouwt We Drive Solar het energiesysteem van de toekomst. We Drive Solar wil hiermee de transitie naar een 100 % duurzaam energiesysteem versnellen.

Deze visie sluit naadloos aan op de duurzame mobiliteitsoplossingen die Hyundai realiseert. Zo focust de op vier na grootste autofabrikant ter wereld zich al sinds 1990 op elektrificatie van zijn gamma en inmiddels is Hyundai wereldwijd toonaangevend met zijn ecovriendelijke modellen.Ontdek de IONIQ 5

Lees ook

Meer berichten

Hyundai verhalen

Uitgelichte berichten

Meer verhalen