iMOTION

Het digitale magazine van Hyundai
iMOTION
Het digitale magazine
van Hyundai

Hyundai wekt Pony Coupé Concept weer tot leven

De allereerste Hyundai ooit? Dat was de Pony Coupé Concept. Helaas is er maar eentje van gemaakt – het was immers een studiemodel – en uitgerekend dát exemplaar is na zijn optreden op de Autosalon van Turijn van 1974 zoekgeraakt en nooit meer teruggevonden. Maar de Pony Coupé Concept is terug! Samen met de oorspronkelijke ontwerper van de auto, de inmiddels 84-jarige Giorgetto Giugiaro, bouwde Hyundai een spiksplinternieuw exemplaar.

Het interieur van de Hyundai Pony Coupé Concept.

Hoekige vormen

Hyundai is maar wat trots op zijn Pony Coupé Concept. De auto stond aan de basis van de reguliere Pony die een jaar na het optreden van de concept car op de Autosalon van Turijn van de band rolde. Het was het eerste onafhankelijk ontwikkelde massaproductiemodel van Hyundai. Maar ook latere modellen zijn geïnspireerd op de Pony Coupé Concept. Kijk bijvoorbeeld maar naar de hoekige vormen en scherpe lijnen van de IONIQ 5.

Volgens de overlevering is de Pony Coupé Concept eind jaren zeventig gesloopt. Niemand die het zeker weet, maar feit is dat er van het oorspronkelijke studiemodel niets meer is teruggevonden. De auto was bedoeld voor de Europese en Noord-Amerikaanse markt, maar vanwege de ongunstige economie werd in 1981, net voordat het model in productie zou gaan, een punt gezet achter het project.

Bovenaanzicht Hyundai Pony Coupé Concept.

Enkelspaaks stuurwiel

Omdat de auto een belangrijk onderdeel van Hyundai’s erfgoed is, werd besloten de concept car te herbouwen. En wel volgens precies dezelfde specificaties en tot in de kleinste details. Binnenin de replica vind je daarom voornamelijk materialen die Hyundai ook in 1974 gebruikte voor de bouw van de authentieke concept car. Naast het enkelspaaks stuurwiel en de smalle kuipstoelen is zelfs de aandrijflijn – een 82 pk sterke 1,2 liter viercilinder – een op een overgenomen uit het studiemodel van 1974.

Plannen voor een retro-productiemodel van de Pony Coupé Concept heeft Hyundai (nog) niet. Wel bestaat er een moderne versie van het studiemodel van weleer: de N Vision 74. In 2022 presenteerde deze retro-futuristische sportauto waarvan het design een eerbetoon is aan de Pony Coupé Concept. De N Vision 74 wordt aangedreven door twee elektromotoren op de achteras, die samen 681 pk leveren. Behalve een 62,4 kWh-batterij heeft hij ook een brandstofcel en een waterstoftank aan boord.Meer over onze concept cars

Lees ook

Meer berichten

Hyundai verhalen

Uitgelichte berichten

Meer verhalen