iMOTION

Het digitale magazine van Hyundai
iMOTION
Het digitale magazine
van Hyundai

De Pony Coupé Concept komt terug!

Het is misschien wel een van de meest iconische concept cars die Hyundai ooit heeft gemaakt, alleen … hij is niet meer in levenden lijve te bewonderen. Volgens de overlevering is het studiemodel eind jaren zeventig gesloopt, en dat terwijl Hyundai enkele jaren daarvoor nog grootse plannen had met de Pony Coupé Concept. Maar goed nieuws, hij komt terug! Hyundai heeft besloten een remake te maken van de Pony Coupé Concept. En daarvoor heeft het de hulp ingeroepen van de oorspronkelijke ontwerper van de auto, Giorgetto Giugiaro.

De Italiaanse designer was nog jong toen hij medio jaren zeventig werd gevraagd Hyundai’s eerste in massa geproduceerde auto te ontwerpen, de Pony. Giorgetto Giugiaro kreeg de opdracht van de Pony vijf prototypes, waaronder een coupé, te ontwerpen en te bouwen. Tijdens het ontwerpproces besloot Hyundai de Pony en de Pony Coupé op de Autosalon van Turijn van 1974 tentoon te stellen om zo het nog jonge en vrij onbekende merk op de kaart te zetten.

De Pony Coupé Concept is een belangrijk onderdeel van Hyundai’s erfgoed en daarom is besloten de concept car te herbouwen.

Hyundai Pony in 1975 in productie

De productie van de Hyundai Pony kwam eind 1975 op gang. De eerste exemplaren werden vanaf 1976 eerst in thuisland Zuid-Korea verkocht, het eerste exportland was Guatemala en in 1979 kwam de Pony ook in Nederland op de markt. De Hyundai Pony verscheen eerst als vierdeurs fastback – dus zonder grote achterdeur. Later nam Hyundai ook een pick-up (1976), stationwagon (1978) en een driedeurs hatchback (1980) in productie.

Van de Pony Coupé Concept is nooit een productieversie verschenen. De auto was bedoeld voor de Europese en Noord-Amerikaanse markt, maar vanwege de ongunstige economie werd in 1981, net voordat het model in productie zou gaan, een punt gezet achter het project. Wel is de Pony Coupé Concept nog steeds een belangrijk onderdeel van Hyundai’s erfgoed en daarom is besloten de concept car te herbouwen

Boven: de Hyundai Pony Coupé Concept uit 1974. Onder: de Hyundai N Vision 74 uit 2022. Zoek de verschillen.

IONIQ 5 gebaseerd op de Hyundai Pony

De impact van de Pony en Pony Coupé Concept is nog steeds merkbaar. In 2019 liet Hyundai zich door de Pony inspireren voor de Hyundai 45 Concept, het studiemodel waarop de IONIQ 5 is gebaseerd. Bovendien was de Pony in 2021 een inspiratiebron voor de Pony EV Heritage, een elektrische retro-versie van de Pony. In 2022 presenteerde Hyundai de N Vision 74, ’s werelds eerste waterstof-hybride sportauto waarvan het design een eerbetoon is aan de Pony Coupé Concept.

Ook diende Pony Coupé Concept voor Giorgetto Giugiaro als inspiratie voor de Delorean DMC-12. Deze auto debuteerde in 1983 en werd beroemd door zijn rol in de Back to the Future-films (1985-‘90). Bovendien was de Pony Coupé Concept van invloed op het design van de waterstof-hybride sportauto Hyundai N Vision 74, een rijdend laboratorium waarmee Hyundai N, de sportieve divisie van Hyundai, nieuwe en geavanceerde technologieën test en ontwikkelt.Meer over onze concept cars

Lees ook

Meer berichten

Hyundai verhalen

Uitgelichte berichten

Meer verhalen