iMOTION

Het digitale magazine van Hyundai
iMOTION
Het digitale magazine
van Hyundai

Waterstof verovert de wereld en Hyundai gaat voorop

Een auto die rijdt op waterstof is allang geen toekomstdroom meer. Al in 2013 nam Hyundai als eerste fabrikant ter wereld zo’n emissievrije SUV – de ix35 Fuel Cell – in serieproductie en nog steeds is Hyundai toonaangevend – nu met de NEXO (slechts 8% bijtelling) – met brandstofcel-elektrische auto’s. Maar Hyundai wil meer. Daarom is Hyundai een joint venture – genaamd Hyundai Hydrogen Mobility – aangegaan met het Zwitserse waterstofbedrijf H2 Energy.

Hyundai bijt het spits van de samenwerking af met de levering – tussen 2019 en 2025 – van 1.600 waterstof-elektrisch aangedreven zware vrachtwagens. De meeste trucks worden geleased door Switzerland Association waarvan grote exploitanten van tankstations, transport- en logistieke bedrijven en verschillende andere spelers in de waterstofgerelateerde industrie deel uitmaken.

Onder de motorkap van de Hyundai NEXO ligt geen verbrandingsmotor, maar een brandstofcel die waterstof omzet in elektriciteit waarmee de elektromotor wordt aangedreven.

Toenemende vraag naar brandstofcelsystemen

De joint venture is bedoeld om tegemoet te komen aan de verwachte wereldwijde ‘explosieve’ groei van de vraag naar brandstofcelsystemen. In heel veel andere sectoren zal de vraag naar brandstofcelsystemen de komende jaren flink toenemen. Niet alleen voor de aandrijving van auto’s en trucks, maak bijvoorbeeld ook voor het verwarmen van huizen.

Met Hyundai Hydrogen Mobility hoopt Hyundai voet aan de grond te krijgen in Zwitserland. Verwacht wordt dat de vraag naar brandstofcelauto’s hier zal toenemen vanwege de forse wegenbelasting op dieseltrucks. Ook in andere landen zal dat het geval zijn. Op termijn wil de joint venture daarom ook waterstoftrucks buiten Zwitserland leveren.

Zakelijk rijders betalen slechts 4% bijtelling over het gehele catalogusbedrag van de Hyundai NEXO.

Infrastructuur van waterstoftankstations

H2 Energy is leverancier van waterstof aan diverse exploitanten van tankstations en andere retailers. Het Zwitserse waterstofbedrijf ziet een markt voor trucks op waterstof en kondigde eerder al aan een complete infrastructuur van waterstoftankstations op poten te willen zetten. H2 Energy levert waterstof uit hernieuwbare bronnen als wind en zon.

In Nederland neemt de belangstelling voor de Hyundai NEXO zienderogen toe. Wel is de infrastructuur van waterstoftankstations nog vrij beperkt: ons land telt drie openbare vulpunten voor waterstof-elektrisch aangedreven auto’s (in Rhoon, Delfzijl en Helmond). In juni en juli 2019 worden ook in Den Haag en Arnhem waterstoftankstations geopend.

Twintig waterstoftankstations in 2020

Ook liggen er plannen klaar voor de bouw van tankstations in Groningen, Pesse, Breda, Amsterdam, Schiphol, Rotterdam Airport, Utrecht, Leeuwarden, Meppel, Emmen, Assen, Heerenveen en Oude Tonge. Eind 2020 moeten in ons land ongeveer twintig waterstoftankstations operationeel zijn. Meer weten over de waterstof-elektrisch aangedreven Hyundai NEXO?

Ontdek de Hyundai NEXO

Lees ook

Meer berichten

Hyundai verhalen

Uitgelichte berichten

Meer verhalen