iMOTION

Het digitale magazine van Hyundai
iMOTION
Het digitale magazine
van Hyundai

Veroveren waterstofauto’s straks de wereld?

Misschien moet je nog even wennen aan het idee, maar de verwachting is dat waterstofauto’s zoals de Hyundai NEXO enorm in populariteit zullen toenemen. Onderzoek wijst zelfs uit dat over 22 jaar wereldwijd een kwart van alle auto’s op waterstof rijdt. Dat betekent dat 1 op de 4 auto’s die je onderweg tegenkomt een auto met een brandstofcel is. Hoe bijzonder is dat! Waterstofauto’s hebben dus de toekomst en steeds meer zakelijk rijders en bedrijven kiezen dan ook voor deze zero emissie-auto.

Zoals Enexis Netbeheer. De energienetbeheerder wil zijn wagenpark vergroenen en liet zijn oog vallen op de Hyundai NEXO. De eerste van een order van voorlopig zes exemplaren is door Enexis – onder meer werkzaam in de provincies Groningen, Drenthe, Overijssel, Noord-Brabant en Limburg – in gebruik genomen.

Zero emissie Hyundai NEXO

Waarom waterstofauto’s? Omdat er wereldwijd bijna een miljard voertuigen rondrijden, een immens aantal. De meeste daarvan worden aangedreven door fossiele brandstoffen die de lucht vervuilen en de gezondheid bedreigen. Bovendien raken fossiele brandstoffen op termijn uitgeput. De oplossing: auto’s op waterstof. Die hebben als enorm voordeel dat er tijdens het rijden geen schadelijke stoffen (CO2) vrijkomen. Sterker nog, de zero emissie-auto NEXO zuivert zelfs de lucht tijdens het rijden.

De brandstofcel in de NEXO zet waterstof en zuurstof om in elektriciteit. Die drijft de elektromotor aan. Tijdens het remmen en/of het afrijden van een helling laadt de accu op. De actieradius is als van een normale auto. En de uitstoot? Alleen water. Het tanken van waterstof is overigens een fluitje van een cent en binnen vijf minuten gepiept.

Tanken met de Hyundai NEXO

Momenteel zijn er vier waterstoftankstations operationeel: in Rhoon, Arnhem, Delfzijl en Helmond. Dit jaar wordt ook in Den Haag een waterstoftankstation geopend en er liggen al plannen klaar voor de bouw van tankstations in Pesse, Breda, Amsterdam, Schiphol, Rotterdam Airport, Utrecht en Groningen (stad).

Ook komen er steeds meer initiatieven van bedrijven die zelf tankinstallaties neerzetten. De firma Holthausen Energy Points uit Hoogezand is pionier op het gebied van waterstoftankstations in de noordelijke provincies. Deze onderneming zorgt ervoor dat de nieuwe Hyundai’s NEXO van Enexis Netbeheer in de regio waterstof kunnen tanken.

Subsidies voor de Hyundai NEXO

Voor ondernemers die fiscaal voordelig willen investeren in een milieuvriendelijke auto is de Hyundai NEXO een goede keuze. Zij kunnen namelijk gebruikmaken van subsidies als de Milieu investeringsaftrek, ook wel de MIA-subsidieregeling genoemd, en de VAMIL. Hiermee kan een bedrijf de zakelijke investering op een willekeurig moment afschrijven.

Ontdek de NEXO

Lees ook

Meer berichten

Hyundai verhalen

Uitgelichte berichten

Meer verhalen