iMOTION

Het digitale magazine van Hyundai
iMOTION
Het digitale magazine
van Hyundai

Bijzondere mijlpaal voor waterstoftrucks van Hyundai

De XCIENT Fuel Cell van Hyundai verovert in sneltreinvaart Europa. De 46 waterstof-elektrisch aangedreven vrachtwagens die sinds elf maanden rondrijden in Zwitserland, hebben gezamenlijk meer dan 1 miljoen kilometer afgelegd sinds ze vorig jaar de weg op gingen. Samen zorgden de trucks ervoor dat de CO2-uitstoot met meer dan 631 ton werd teruggedrongen.

De waterstoftrucks die voor deze mijlpaal hebben gezorgd, zijn in dienst van 25 Zwitserse bedrijven die onder meer de bevoorrading van grote Zwitserse supermarktketens verzorgen. Na de 46 exemplaren die Hyundai vorig jaar leverde, volgen er eind dit jaar nog eens 140. De bedoeling is dat rond 2025 in totaal 1.600 trucks met een brandstofcel in Europa actief zijn. Behalve met de XCIENT Fuel Cell onderscheidt Hyundai zich ook al jaren met een waterstof-elektrische personenauto: de NEXO.Meer over de NEXO

De Hyundai NEXO is een van de weinige waterstof-elektrisch aangedreven auto’s ter wereld.

XCIENT Fuel Cell helemaal vernieuwd

Na de lancering van de allereerste XCIENT Fuel Cell in 2019 presenteerde Hyundai onlangs een gloednieuwe opvolger. Wat betreft design en prestaties is de waterstoftruck flink verbeterd. De XCIENT Fuel Cell kreeg een vernieuwde V-vormige grille en daarnaast versterken verchroomde details en multidimensionale patronen zijn milieuvriendelijke karakter. De XCIENT Fuel Cell komt er met keuze uit een 4x2-trekker of een 6x2-configuratie.

De XCIENT Fuel Cell is uitgerust met een brandstofcelsysteem van 180 kW. Twee 90 kW parallel gemonteerde brandstofcellen en zeven tanks met een opslagcapaciteit van circa 31 kg waterstof in totaal zorgen voor een actieradius van ongeveer 400 kilometer. De elektromotor van de waterstoftruck is goed voor 350 kW en een indrukwekkend koppel van maar liefst 2.237 Nm. Het tanken van waterstof neemt 8 tot 20 minuten in beslag, afhankelijk van de omgevingstemperatuur.

Verwacht wordt dat rond 2025 in totaal 1.600 waterstoftrucks XCIENT Fuell Cel van Hyundai in Europa actief zijn.

Veel belangstelling voor XCIENT Fuel Cell

De waterstoftrucks in Zwitserland zijn het resultaat van een joint venture tussen Hyundai Motor en H2 Energy. Onder de naam Hyundai Hydrogen Mobility (HHM) wordt hard gewerkt aan de introductie van de XCIENT Fuel Cell in andere Europese markten. ‘Ook buiten Zwitserland is veel belangstelling voor de XCIENT Fuel Cell’, aldus Mark Freymueller, CEO van Hyundai Hydrogen Mobility. ‘We hebben er alle vertrouwen in dat we de vrachtwagen volgend jaar ook in andere Europese landen op de weg zullen zien.’

Lees ook

Meer berichten

Hyundai verhalen

Uitgelichte berichten

Meer verhalen