iMOTION

Het digitale magazine van Hyundai
iMOTION
Het digitale magazine
van Hyundai

Hyundai en vliegtuigfabrikant Supernal presenteren elektrische eVTOL concept

Hyundai is ook actief in de luchtvaart. Vliegtuigfabrikant Supernal, een onderdeel van Hyundai Motor Group, presenteert op de Farnborough International Airshow (18-22 juli 2022) de eVTOL, een elektrisch vliegtuig dat verticaal kan opstijgen en landen.

De eVTOL is bedoeld voor gebruik in en boven drukke steden en stedelijke regio’s. Met deze slimme vorm van mobiliteit is het mogelijk om korte afstanden door de lucht af te leggen zonder files of andere stress.

Autodesign voor cabine

Voor het ontwerp van de cabine van de eVTOL werkte Supernal samen met de designstudio’s van Hyundai Motor Group. In het interieur met vijf zitplaatsen is duidelijk Hyundai’s kennis en ervaring op het gebied van autodesign en materiaalgebruik te herkennen, maar ook een van de speerpunten van Hyundai: mensgericht ontwerpen.

Het interieur valt op door het slimme gebruik van de beschikbare ruimte, wat veel hoofd- en bergruimte oplevert. De ergonomische stoelen zorgen voor een coconachtige ambiance. De wegklapbare consoles zijn voorzien van oplaadpunten voor mobiele apparaten en bieden extra bergruimte. De interieurverlichting verandert als een soort ‘lichtterapie’ tijdens de diverse fasen van de vlucht.

Duurzame materialen

Ook een ander speerpunt van Hyundai, duurzaamheid, komt naar voren in het interieur van de eVTOL. De designers en engineers hebben op basis van principes uit de auto-industrie het interieur zo licht mogelijk gemaakt. Ze hebben natuurlijk ook duurzame materialen gebruikt, zoals gerecycled carbonfiber, stoelbekleding van plantaardige grondstoffen, gerecycled plastic en FSC-gecertificeerd hout. De stoelframes zijn gemaakt van restmetaal uit de vliegtuigindustrie.

Advanced Air Mobility

De eVTOL en de samenwerking past in de Advanced Air Mobility-strategie van Hyundai Motor Group. Ook bij de verdere ontwikkeling van de eVTOL wordt Supernal daarom bijgestaan door Hyundai Motor Group en zijn toeleveranciers. Om van Advanced Air Mobility een succesvolle vorm van vervoer te maken, stemt de groep alle facetten – vanaf de beleving van inzittenden tot aan de regelgeving en de infrastructuur – op elkaar af. De kennis en ervaring van Hyundai Motor Group geeft Supernal een groot voordeel bij de ontwikkeling van de eVTOL voor massaproductie.

Vanaf 2028 klaar voor gebruik

Het is de bedoeling dat de eVTOL na de benodigde certificeringen in 2028 klaar is voor commercieel gebruik. Daarna staat een waterstof-elektrische variant gepland, die vanaf 2030 als een soort luchttaxi in Korea wordt ingezet.

Lees ook

Meer berichten

Hyundai verhalen

Uitgelichte berichten

Meer verhalen