iMOTION

Het digitale magazine van Hyundai
iMOTION
Het digitale magazine
van Hyundai

Diederik Jekel over elektrische auto’s als powerbanks op wielen

Nooit meer een energietekort. Klinkt als een ver van mijn bed-show, maar het is dichterbij dan je denkt. Door elektrische auto’s uit te rusten met Vehicle-to-Grid-technologie (V2G) kunnen deze behalve stroom laden ook stroom teruggeven. Aan bijvoorbeeld een woning, of een kantoor. Briljant natuurlijk, vindt ook Diederik Jekel. Hoe een batterij-elektrische auto als een soort powerbank op wielen kan fungeren, laat de bekende presentator en wetenschapscommunicator zien in onderstaande video.

EV’s als buffer voor hernieuwbare energie

Hoe mooi zou het zijn als de energie die we gebruiken niet afkomstig is van vervuilende energiecentrales, maar van natuurlijke bronnen die constant worden aangevuld, zoals windenergie, waterkracht en zonne-energie. Dat noemen we hernieuwbare energie.

Elektrische auto’s (EV’s) die zijn uitgerust met V2G-technologie hebben de mogelijkheid als buffer te dienen voor hernieuwbare energie en kunnen stroom terugleveren aan het net op momenten dat er geen zonne- of windenergie kan worden opgewekt, bijvoorbeeld ’s nachts, of als er geen wind is.

Een enkele elektrische auto kan voldoende elektriciteit opslaan om tot vijf huishoudens 24 uur van stroom te voorzien (op basis van een geschat verbruik van 10-15 kWh per dag per huishouden van vier personen). Een hele vloot EV’s is tot hetzelfde in staat voor hele dorpen en steden.

Een Hyundai IONIQ 5 met V2G-technologie kan als buffer dienen voor hernieuwbare energie en stroom terugleveren aan het net

Elektrische Hyundai IONIQ 5 en IONIQ 6

Elektrische auto’s die zowel stroom kunnen ‘nemen’ als ‘geven’ (= bidirectioneel laden) zijn de IONIQ 5 en de IONIQ 6 van Hyundai*. Die dienen dan wel over de juiste software te beschikken en dat is nu alleen nog het geval bij de exemplaren die beschikbaar zijn gesteld voor enkele pilots.Meer over de IONIQ 5


Meer over de IONIQ 6

*Op dit moment is geen enkel model van Hyundai met de V2G-functie uitgevoerd. Dit betekent ook dat V2G niet beschikbaar komt op de IONIQ 5 en IONIQ 6 zoals wij deze nu kennen. De Hyundai’s IONIQ 5 die op dit moment worden ingezet rondom de verschillende V2G projecten zijn tevens anders uitgevoerd dan de reguliere IONIQ 5. Achteraf zal deze functie dan ook niet beschikbaar komen via welke update dan ook.

Lees ook

Meer berichten

Hyundai verhalen

Uitgelichte berichten

Meer verhalen