iMOTION

Het digitale magazine van Hyundai
iMOTION
Het digitale magazine
van Hyundai

Brunel Solar Team ervaart de IONIQ 5

Wat is er allemaal mogelijk met de kracht en de energie van de zon? Heel veel, zo bewijst Brunel Solar Team al jaren met zijn raceauto op zonne-energie. Dit team van studenten van de TU Delft is druk bezig met de ontwikkeling van Nuna11S, een asymmetrische catamaran met drie wielen, om daarmee deel te kunnen nemen aan zonneraces wereldwijd. Met eerdere versies van Nuna werd het Solar Team al zeven keer wereldkampioen.

Hyundai ondersteunt Brunel Solar Team met twee exemplaren van de volledig elektrische KONA Electric. Bovendien kregen de studenten van de TU Delft de kans om met een IONIQ 5 met zonnepanelen op het dak te rijden om te ontdekken hoe deze techniek in een productie-auto werkt. Ze waren zo enthousiast over de duurzaamheid en efficiëntie van deze elektrische auto dat ze hun ervaringen op video vastlegden. Bekijk de beelden hieronder:

Fulltime werken aan zonneauto

Het Brunel Solar Team bouwt om het jaar een compleet nieuwe raceauto, die vervolgens het jaar daarop wordt geoptimaliseerd. De studenten zetten voor meer dan een jaar hun studie opzij om zo fulltime te kunnen werken aan het ontwerp, de bouw en de optimalisaties van hun zonneauto.

Bijzonder is dat deze raceauto volledig rijdt op zonne-energie. Na ruim een jaar voorbereiding wordt het harde werk beloond met een race waaraan de beste technische universiteiten van de wereld deelnemen. Een prachtige kans om ervaring op te doen op het gebied van techniek en zonneceltechnologie.

Brunel Solar Team en haar raceauto op zonne-energie Nuna (foto Hans-Peter van Velthoven).

Derde plaats tijdens Solar Challenge Morocco

De auto van 2021 kreeg de naam Nuna11. De studenten ontwierpen en bouwden de auto helemaal zelf en namen hiermee in oktober deel aan een internationale race in Marokko, de Solar Challenge Morocco, met als resultaat een fraaie derde plaats in het eindklassement.

Nuna11 zit vol met technische vindingen. Opvallend is het bijzondere ontwerp: twee wielen rechts en één links. Dit innovatieve design draagt optimaal bij aan de aerodynamica van de zonneauto. Inmiddels heeft het nieuwe team, Nuna11S, zich ontfermd over de zonneauto om haar klaar te stomen voor de Sasol Solar Challenge in Zuid-Afrika in september van dit jaar.

Ontdek de IONIQ 5

Op de grote foto: met eerdere versies van Nuna werd Brunel Solar Team al zeven keer wereldkampioen  (foto Jorrit Lousberg).

Lees ook

Meer berichten

Hyundai verhalen

Uitgelichte berichten

Meer verhalen