iMOTION

Het digitale magazine van Hyundai
iMOTION
Het digitale magazine
van Hyundai

Bob de Jong bijt spits af met derde plaats in ONRK

De kop is eraf voor Bob de Jong. Na een ‘winterstop’ van zes maanden snelde de Nederlandse rallyrijder in zijn Hyundai i20 R5 naar een knappe achtste plaats in de ADAC-Actronics Rallye Sulingen in Duitsland. De rally maakte bovendien deel uit van het Open Nederlands Rally Kampioenschap 2023 (ONRK). Daarin staat Bob de Jong nu derde. Bekijk hieronder een sfeerimpressie.

In het ritme

Voor Bob de Jong en zijn navigator Erik de Wild verliep de wedstrijd naar tevredenheid. ‘Na zo’n lange winterpauze moet je echt weer in je ritme komen’, aldus de meervoudig Nederlands rallykampioen na de door merkgenoot Christian Riedemann oppermachtig gewonnen Rallye Sulingen.

Op de winnaar stond geen maat. De Duitse Hyundai-rijder komt uit Sulingen en is medeorganisator van het evenement. Hij groeide op op het militaire terrein, waar zo’n 50% van de proefkilometers was uitgezet. Zijn voorsprong op de nummer twee Julius Tannert, eveneens uit Duitsland, bedroeg uiteindelijk ruim vijftig seconden.

Bob de Jong wist zich moeiteloos staande te houden in de top-10 van het klassement, waarin de Nederlandse top-equipes het op moesten nemen tegen de Rally2-kanonnen uit de Duitse en Deense kampioenschappen. ‘Die hadden er al een of meer wedstrijden op zitten dit seizoen en voor ons waren het de eerste meters sinds meer dan een halfjaar. Dan merk je wel dat je even tijd nodigt hebt om weer in je ritme te komen.’

Bob de Jong en zijn navigator Erik de Wild in actie in de ADAC-Actronics Rallye Sulingen in Duitsland.

Hevig onweer

De rally in Duitsland startte vrijdag nog onder aardige weersomstandigheden, maar daar kwam heel abrupt een eind aan toen een hevig onweer met veel regen losbarstte: ‘Toen wij aan de start van de tweede klassementsproef stonden begon het net te druppelen, maar voordat we de proef op het industrieterrein hadden afgesloten was het echt noodweer. Wij hadden er wel meer last van dan de auto’s die voor ons waren gestart, maar aanmerkelijk minder dan de equipes achter ons’, was de realistische analyse van navigator Erik de Wild.

Op de tweede dag van de rally met opdrogende wegen werden de krachtsverhoudingen duidelijker. Vanuit Nederlands perspectief was het interessant om ook te kijken naar Björn Satorius (Ford) en Dennis Rostek (Skoda), want zij hebben zich ingeschreven voor het Open Nederlands Rally Kampioenschap en zullen zich in de eerste Nederlandse rally (ELE Rally op 2/3 juni) laten zien. Uiteindelijk finishte Satorius als vierde en Rostek als zevende.

Ontdek de Hyundai i20

De rallyauto Hyundai i20 R5 van Bob de Jong is gebaseerd op de productieversie van de Hyundai i20 die gewoon bij jouw Hyundai-dealer in de showroom staat. Benieuwd naar de Hyundai i20?Ontdek de Hyundai i20

Lees ook

Meer berichten

Hyundai verhalen

Uitgelichte berichten

Meer verhalen