iMOTION

Het digitale magazine van Hyundai
iMOTION
Het digitale magazine
van Hyundai

Interview met Rob Kamphues, thrillseeker met een groot hart

Rob Kamphues houdt van snelheid, avontuur en zoekt graag zijn grenzen op. Tegelijkertijd schuilt er achter deze thrillseeker een man met een groot hart, die zich met zijn stichting inzet voor ernstig zieke kinderen. En dan is hij ook nog eens berijder van de Hyundai i30 Fastback N, en daarmee Hyundai-ambassadeur. Tijd voor een kennismaking!

Je doet van alles: televisie, schrijven, theater. En ook autoracen. Hoe is dat zo gekomen?

‘Vroeger wilde ik twee dingen worden: cabaretier én F1-coureur. Zo rond mijn achttiende werd het tijd om te kiezen. Toen ik een kartwedstrijd tegen een jong ventje verloor dacht ik bij mezelf: hier heb ik niets te zoeken. Ik koos voor cabaret, en zo rolde ik ook de televisiewereld in. Racen bleef ik op amateurniveau doen. Later bleek dat jonge ventje Jos Verstappen te zijn. Ik realiseerde me dat ik niet slecht was, hij was gewoon goed! Ik besloot het racen serieus te gaan nemen, maakte mijn debuut op de Road to Le Mans en eindigde als beste amateur. Ik kom structureel een halve seconde tekort. Voor een professioneel coureur is dat natuurlijk drie keer niks, maar voor een televisiepresentator toch best goed.’

Rob Kamphues is regelmatig te zien op televisie als presentator van de studioprogramma’s op Ziggo Sport rondom de Formule 1-races.

Waar komt die drang naar snelheid en avontuur vandaan?

‘Als kind had ik hartproblemen. Daar ben ik op mijn derde aan geopereerd en gelukkig heb ik er lichamelijk niets aan overgehouden. Wel zorgde het ervoor dat ik enorm beschermd ben opgevoed. Dat had als gevolg dat ik als kind overal bang voor was: ik durfde niet in bomen te klimmen, meisjes niet ten dans te vragen. Eigenlijk was ik bang om te leven. Op een gegeven moment kwam er een soort omslag en ging ik de adrenaline juist opzoeken. Voor het televisieprogramma De 8 plagen van Rob Kamphues heb ik met haaien gezwommen, me ook levend laten begraven. En hoewel ik soms nog steeds een bange schijterd ben, past autoracen wel bij mij. Nu zie ik in dat er twee soorten angst zijn. Reële angst, zoals een raceauto die niet meer remt, en irreële angst, zoals dus dat meisje niet ten dans durven vragen. Eigenlijk is dat angst voor het onbekende.’

Met zijn stichting Groot Hart bezorgt Rob Kamphues ernstig zieke kinderen een onvergetelijke dag op het circuit.

Wat doen jullie met de stichting Groot Hart?

‘Ernstig zieke kinderen worden vaak heel beschermd opgevoed, waardoor ze angstig kunnen zijn. Met Groot Hart geef ik ze samen met onder anderen medecoureurs Robert Doornbos en Tom Coronel een geweldige dag op het circuit. We houden ons niet in en gaan echt vol gas. Vaak zie je dat de kinderen daarna over hun natuurlijke angst heen komen en hun eigen leven weer oppakken. Geweldig om te zien! Tegenwoordig organiseren we ook reizen. In de gezinnen van ernstig zieke kinderen zijn er vaak problemen, ook financieel. Dan krijgen ze een reis naar het buitenland: een week lang eten zoveel ze willen en bijvoorbeeld alleen maar aan het zwembad van een luxe hotel liggen. We doen het nu zeven jaar en breiden onze activiteiten steeds verder uit.’

Rob Kamphues: ‘Het ambassadeurschap betekent dat ik in alle Hyundai’s ga rijden, ook de elektrische en waterstof-elektrische auto's.

Wat heb je met Hyundai?

‘Ik rijd al jaren een Hyundai Veloster Turbo. Daar krijg ik enorm leuke reacties op, want bijna niemand in Nederland kent dit model. Nu rijd ik twaalf maanden lang in de i30 Fastback N. Vorig jaar heb ik ’m uitgebreid aan de tand gevoeld in een proefperiode, zoals ik ook met vergelijkbare auto’s van concurrenten deed. Maar geen enkel merk haalt het bij de i30 Fastback N – wat een steengoede auto! Technisch vind ik ’m fenomenaal. Je ziet vanbuiten niet waar-ie allemaal toe in staat is.’

Rob Kamphues rijdt in de Hyundai i30 Fastback N. ‘Technisch vind ik ’m fenomenaal. Je ziet vanbuiten niet waar-ie allemaal toe in staat is.’

Wat verwacht je van de samenwerking met Hyundai?

‘Het ambassadeurschap betekent dat ik in alle Hyundai’s ga rijden, ook de elektrische en waterstof-elektrische auto's. Daar ben ik heel enthousiast over. Want hoewel het wellicht moeilijk te rijmen is met mijn liefde voor snelheid en snelle auto’s, ben ik tegelijkertijd vrij links. Ik zit echt in een spagaat. Daar komt ook nog eens bij dat ik enorm veel kilometers maak. Zodra er een betaalbare én sportieve elektrische auto op de markt komt, die ook nog eens 250 kilometer per dag kan rijden, ben ik erbij. Hyundai is koploper met innovatieve, ecovriendelijke auto’s en gaat wellicht de oplossing bieden. Ik ben benieuwd!’

Loopbaan Rob Kamphues

Rob Kamphues (van 16 september 1960) is cabaretier, televisiepresentator, schrijver en autocoureur. Zijn carrière begon toen hij in 1986 in de finale van het Leids Cabaret Festival stond. Daarna maakte hij verschillende cabaretvoorstellingen en presenteerde hij televisieprogramma’s als De Reünie, De 8 plagen van Rob Kamphues en RTL Autovisie. Momenteel presenteert Rob bij Ziggo Sport, doet hij aan autoracen en heeft hij zijn eigen stichting Groot Hart. In aanloop naar de Formule 1-races op Zandvoort in 2020 staat hij met coureur Robert Doornbos op de planken in de theatershow Grand Prix Circus. Rob schrijft ook boeken. Zijn nieuwste roman verschijnt begin 2020.

Fotografie: Stephan van Leiden, Mick de Jong

Lees ook

Meer berichten

Hyundai verhalen

Uitgelichte berichten

Meer verhalen