iMOTION

Het digitale magazine van Hyundai
iMOTION
Het digitale magazine
van Hyundai

Kijktip: BBC Storyworks-film 'Turning Tides', mét rol voor Hyundai

Op 8 juni, Wereld Oceanen Dag, begon de grootste oceaanopruiming van Healthy Seas ooit. Met de steun van Hyundai en 40 vrijwilligers verwijderde de natuurbeschermingsorganisatie in 8 dagen maar liefst 76 ton puin uit de zee, van de kustlijn en de stranden bij het Griekse Ithaca. BBC Storyworks maakte er de film Turning Tides van, die vanaf vandaag te zien is.

'Turning Tides' laat zien hoe groot de omvang van de vervuiling door viskwekerij is, en legt de impact ervan op het waterleven uit. Ook vertelt de film het verhaal van de schoonmaakactiviteiten op Ithaca, waar in 2020 orkaanstorm Ianos het eiland trof, waardoor tonnen industrieel afval van een verlaten viskwekerij in omringende wateren terechtkwamen.

Onmiddellijk effect

Een team van 40 vrijwilligers, waaronder 20 duikers, ruimde in 8 dagen maar liefst 76 ton puin, zoals plastic buizen, nylon visnetten en touwen, plastic boeien en zelfs betonblokken en metaalafval op. ‘Wat we hebben bereikt op de stranden en in de wateren van Ithaca is werkelijk buitengewoon’, zegt Veronika Mikos, directeur van Healthy Seas. ‘Deze schoonmaak was niet mogelijk geweest zonder de steun van Hyundai en de hulp van onze vele internationale en lokale partners. Onze inspanningen zullen een onmiddellijk en meetbaar effect hebben op de lokale gemeenschap en mariene ecosystemen.’

Oneindig te recyclen: ECONYL®

Na de grote schoonmaak vervolgt de reis zich naar Athene, waar al het afval wordt ingezameld om het te recyclen tot nieuwe materialen. Partnerorganisatie Aquafill neemt de nylon visnetten mee, maakt ze schoon en sorteert ze. Samen met ander nylonafval worden ze geherfabriceerd tot een nieuw, oneindig te recyclen materiaal genaamd ECONYL®. Dit bijzondere en circulaire materiaal is te vinden in de nieuwe IONIQ 5, waarvan de vloermatten zijn gemaakt met de ECONYL®-vezel. Uiteindelijk is Hyundai van plan veel meer ECONYL® te verwerken in het interieur van zijn nog te lanceren auto's.

Betere plek voor toekomstige generaties

Eerder dit jaar kondigde Hyundai de samenwerking met Healthy Seas al aan. Met Hyundai's inzet voor het ontwikkelen van emissievrije mobiliteitsoplossingen en de expertise die Healthy Seas heeft als het gaat om de bescherming van mariene ecosystemen, hebben de twee organisaties een gedeelde visie die de wereld een betere plek maakt voor toekomstige generaties.

Uitdagingen overwonnen

Michael Cole, President en CEO van Hyundai Motor Europe: ‘Naast het bieden van emissievrije mobiliteitsoplossingen op het land, vinden we het ook belangrijk om kwetsbare ecosystemen op zee te beschermen. We zijn blij dat we Healthy Seas tijdens dit project hebben gesteund en dat we BBC Storyworks als partner hebben om ons verhaal te vertellen. Samen hebben we met succes de enorme logistieke uitdagingen overwonnen die nodig zijn om deze visie werkelijkheid te laten worden!’


Alles over de bijzondere materialen in de IONIQ 5

Lees ook

Meer berichten

Hyundai verhalen

Uitgelichte berichten

Meer verhalen