iMOTION

Het digitale magazine van Hyundai
iMOTION
Het digitale magazine
van Hyundai

Healthy Seas begint met hulp van Hyundai grote schoonmaakactie in Griekenland

De wereldzeeën en oceanen spelen een belangrijke rol bij het in stand houden van het leven op aarde, maar worden voortdurend bedreigd. Healthy Seas zet zich in voor het schoonmaken van die zeeën en Hyundai gaat ze daarbij helpen. Om te beginnen op het eiland Ithaka (Griekenland) waar in september 2020 een grote storm voor flink veel schade en vervuiling zorgde.

Hyundai kondigde dit initiatief aan op Wereldoceanendag (World Oceans Day). Elk jaar op 8 juni wordt wereldwijd aandacht gevraagd voor de oceanen en het belang ervan voor het klimaat en het leven op aarde. Die aandacht is hard nodig, want de oceanen worden bedreigd door talloze achtergelaten visnetten, plastic, chemische vervuiling en CO2-vervuiling.

Wereldoceanendag vormt voor Hyundai en Healthy Seas het startsein voor een grote opruimactie in de zeeën rond het Griekse Ithaka.

Opruimactie in de zee rond Ithaka

Wereldoceanendag (World Oceans Day) vormt voor Hyundai en Healthy Seas het startsein voor een grote opruimactie in de zeeën rond het Griekse Ithaka. Dit gebied werd in 2020 getroffen door de mediterraanse storm Ianos. Die zorgde voor overstromingen en stroomstoringen en veroorzaakte grote schade aan een verlaten aquafarm nabij de Griekse kust.

Tonnen industrieel materiaal spoelden de zee in, van plastic buizen, betonblokken en roestige stukken metaal tot visnetten, nylontouwen en plastic boeien. Al dat afval werd later teruggevonden, drijvend aan het zeeoppervlak, liggend op de oceaanbodem en verspreid over de stranden. De vervuiling is zo groot dat het zichtbaar is op Google Maps. De vervuiling als gevolg van de storm heeft enorme gevolgen gehad voor het ecosysteem en de lokale gemeenschap. Toen Healthy Seas hoorde over de verwoesting, ondernam de Nederlandse organisatie direct actie. Lokale autoriteiten en vrijwilligers komen nu bijeen op Ithaka om de situatie te beoordelen en de zee weer schoon te maken.

Voor de European Sustainability Tour van DAN Europe stelt Hyundai een elektrische KONA Electric beschikbaar.

Kranen, boten en duikers nodig

Om de natuur op en rond Ithaka te herstellen en de lokale gemeenschap te ondersteunen, helpt Hyundai Healthy Seas met zijn grootste schoonmaakactie ooit. Door de enorme omvang van de vervuiling zijn behalve kranen en diverse andere zware machines ook boten en duikers nodig. Hyundai levert bovendien mild-hybrid-voertuigen om het materieel te vervoeren.

‘Deze ecologische ramp heeft een grote impact gehad op de omgeving en het toerisme’, zegt Veronika Mikos, oprichter en directeur van Healthy Seas. ‘Dankzij onze samenwerking met Hyundai hebben we eindelijk de financiële middelen om de mensen van Ithaka ondersteunen. Dit is niet alleen een groot succes voor ons bij Healthy Seas, maar ook voor de Griekse bevolking.’

Op Wereldoceanendag maakte Hyundai ook bekend DAN Europe (Divers Alert Network Europe) te ondersteunen, een internationale non-profit organisatie die zich inzet voor de veiligheid en gezondheid van duikers. Om zijn activiteiten onder de aandacht te brengen, maakt DAN Europe een roadtrip door Europa. Voor deze European Sustainability Tour stelt Hyundai een elektrische KONA Electric beschikbaar.


Meer over de KONA Electric

Lees ook

Meer berichten

Hyundai verhalen

Uitgelichte berichten

Meer verhalen