iMOTION

Het digitale magazine van Hyundai
iMOTION
Het digitale magazine
van Hyundai

Sterk staaltje hypermilen: Hyundai KONA Electric legt 1.026 km af zonder bijladen!

Hoe ver komt een Hyundai KONA Electric op een volle accu? Volgens de officiële WLTP-meetmethode bedraagt zijn rijbereik 484 kilometer, maar in de praktijk blijkt veel meer mogelijk. Zo noteerde een KONA Electric tijdens een officiële test op het Duitse circuit Lausitzring maar liefst 1.026 km zonder bijladen, een record!

Hypermiling is een populair tijdverdrijf onder bezitters van een elektrische auto. Daarbij is het de bedoeling om zoveel mogelijk kilometers af te leggen op één enkele acculading. Aan de recordpoging op de Lausitzring deden drie KONA’s Electric mee. De test nam drie dagen in beslag, met wisselende bestuurders en met alle rijhulpsystemen van de auto gewoon ingeschakeld.

Airco uitgeschakeld

Het gebruik van de airconditioning was niet verboden. Desondanks kozen alle teams ervoor de airco uit te schakelen, net als het infotainmentsysteem. Om te voldoen aan alle verkeersreglementen bleef de dagrijverlichting gewoon ingeschakeld en reden de Hyundai’s KONA Electric op standaardbanden.

Vooraf hadden Hyundai-technici berekend dat een theoretisch rijbereik tussen 984 en 1.066 km mogelijk moest zijn bij een rit in gesimuleerd stadsverkeer (inclusief verkeerslichten, 30 km/u-zones en bebouwde kom) en daarbij horende gemiddelde snelheden. Een uitdaging voor de teams, want in zomers weer zo extreem ecorijden vraagt veel concentratie en geduld.

Gemiddelde snelheid

De gemiddelde snelheid van de drie teams varieerde van 29 tot 31 km/u. Uiteindelijk kwamen de drie elektrische SUV’s pas na 1.018, 1.024 en 1.026 gereden kilometers tot stilstand, goed voor verbruikscijfers van achtereenvolgens 6,28, 6,25 en 6,24 kWh/100 km – allemaal vér onder de WLTP-waarde van de KONA Electric die op 14,7 kWh/100 km ligt.


Ontdek de KONA Electric

Lees ook

Meer berichten

Hyundai verhalen

Uitgelichte berichten

Meer verhalen