iMOTION

Het digitale magazine van Hyundai
iMOTION
Het digitale magazine
van Hyundai

Zo gaan kwantumcomputers ons helpen nog betere elektrische auto’s te maken

Stel je eens voor: een elektrische auto met een actieradius van ruim duizend kilometer en een oplaadtijd van slechts enkele minuten. Alles valt of staat in dit geval met de batterij, niet voor niets het meest complexe en duurste onderdeel van een elektrische auto. Om die nóg verder te kunnen perfectioneren is een supercomputer nodig, een zogenaamde kwantumcomputer die miljoenen berekeningen tegelijk kan uitvoeren. Daarom heeft Hyundai besloten in zee te gaan met IonQ, een expert op het gebied van quantum computing.

Voor zijn geëlektrificeerde auto’s, waaronder de volledig elektrische IONIQ 5 en de KONA Electric, gebruikt Hyundai lithium-ion-batterijen. Nog efficiëntere (lithium)batterijen zouden een cruciale vooruitgang betekenen voor de ontwikkeling van onze duurzame modellen.

De volledig elektrische IONIQ 5 van Hyundai met lithium-ion-polymeerbatterijpakket.

Simuleren van chemische bindingen en reacties

Om die batterijen nog verder te kunnen verbeteren, moeten de chemische bindingen van lithium en hun chemische reacties verder worden onderzocht. Dat kan alleen met behulp van kwantumcomputers die revolutionair veel sneller zijn dan elke andere denkbare klassieke computer.

Een kwantumcomputer is een supercomputer waarvan de processor gebruikmaakt van de principes van de kwantummechanica, oftewel de tak van de natuurkunde die zich bezighoudt met deeltjes die kleiner zijn dan atomen. Het geheugen is opgebouwd uit quantum bits of qubits.

Voor bepaalde toepassingen, zoals het simuleren van chemische bindingen en reacties, is een kwantumcomputer dus veel geschikter dan een gewone computer. Verwacht wordt dat de kwaliteit van toekomstige lithiumbatterijen hierdoor aanzienlijk kan worden verbeterd.

De volledig elektrische KONA Electric van Hyundai met lithium-ion-polymeerbatterijpakket.

Onderdeel van toekomstplan Strategy 2025

Het partnerschap met IonQ is een belangrijk onderdeel van Hyundai’s toekomstplan Strategy 2025. Dat behelst onder meer de verkoop van 560.000 elektrische voertuigen per jaar en de introductie van nog eens ruim twaalf batterij-elektrische auto’s.

Strategy 2025 vermeldt dat Hyundai toonaangevend wil zijn met emissieloze, schone mobiliteit en in 2025 tot de drie grootste fabrikanten van milieuvriendelijke auto’s ter wereld wil behoren. Het doel is om in 2040 een aandeel van 8 tot 10 procent te hebben in de wereldwijde EV-markt.

Hyundai wil elektrisch rijden zo toegankelijk mogelijk maken. We bieden daarom niet alleen de meest uiteenlopende geëlektrificeerde modellen, maar denken ook na over hoe we het opladen van elektrische auto’s nog makkelijker kunnen maken. Benieuwd of elektrisch rijden ook iets voor jou is?Alles over elektrisch rijden

Lees ook

Meer berichten

Hyundai verhalen

Uitgelichte berichten

Meer verhalen