iMOTION

Het digitale magazine van Hyundai
iMOTION
Het digitale magazine
van Hyundai

Hyundai en Healthy Seas maken klus af rond het Griekse eiland Ithaka

Elk jaar verdwijnt wereldwijd naar schatting 640.000 ton aan visnetten, touwen en ander visgerei in de oceaan. Een onvoorstelbare hoeveelheid waarvan de impact op onze onderwaterwereld enorm is. Zeehonden, haaien en dolfijnen raken verstrikt in de netten en overlijden, koraal raakt beschadigd en ecosystemen verdwijnen. Dat moet stoppen en daarom steunt Hyundai Healthy Seas. Met succes, want sinds het begin van de samenwerking zijn al enorme hoeveelheden afval uit zee gehaald.

Duikers van Healthy Seas en vrijwilligers spannen zich in voor het opruimen van de zeeën en oceanen.

Grootste oceaanopruiming van Healthy Seas ooit

Vorig jaar, op Wereld Oceanen Dag (8 juni), begon de grootste oceaanopruiming van Healthy Seas ooit. Met de steun van Hyundai en 40 vrijwilligers verwijderde de natuurbeschermingsorganisatie in 8 dagen maar liefst 76 ton puin uit de zee, van de kustlijn en de stranden bij het Griekse Ithaka. In 2020 trof orkaanstorm Ianos het eiland, waardoor tonnen industrieel afval van een verlaten viskwekerij in omringende wateren terechtkwamen.

Behalve rond Ithaka was Healthy Seas in 2021 ook actief met opruimwerkzaamheden bij IJmuiden in Nederland, Lampedusa (Italië), Newcastle (Verenigd Koninkrijk), Norderney (Duitsland) en Tossa del Mar (Spanje). Maar liefst 72 duikers hielpen – vrijwillig – mee achtergelaten visnetten en ander afval uit het water te verwijderen. Ook informeert Healthy Seas door middel van educatieve programma’s op scholen kinderen hoe belangrijk het is om zeeën en oceanen schoon te houden.

Bij een nieuwe opruimactie rond Ithaka verwijderde Healthy Seas 18,5 ton spooknetten en 5 ton ander zwerfvuil uit zee.

In 2022 nieuwe schoonmaakactie rond Ithaka

Begin 2022 verlengde Hyundai de samenwerking met Healthy Seas en werd direct een nieuwe schoonmaakactie op touw gezet rond Ithaka om het karwei af te maken waar een jaar eerder mee begonnen was. Een verlaten viskwekerij veroorzaakte nog steeds enorme milieuproblemen in de regio doordat afvalproducten zoals gebroken leidingen, touwen en andere materialen in de oceaan bleven verdwijnen.

De schoonmaak – op 14 locaties – nam drie maanden in beslag. Met de steun van Hyundai verwijderde Healthy Seas ditmaal 18,5 ton spooknetten en 5 ton ander zwerfvuil uit zee. Ook werden educatieve programma’s aangeboden aan kinderen en lokale gemeenschappen te om die ervan te doordringen hoe belangrijk het is om zeeën en oceanen schoon te houden.

Educatieve programma’s moeten kinderen ervan doordringen hoe belangrijk het is om zeeën en oceanen schoon te houden.

Het belang van een circulaire economie

Ook spannen Hyundai en Healthy Seas zich in om het belang van een circulaire economie onder de aandacht brengen. Grondstoffen om producten te maken worden steeds schaarser en duurder en daarom is het belangrijk deze zoveel mogelijk te hergebruiken.

Aquafil, partner van Healthy Seas, verwerkt het nylon van uit zee gehaalde achtergebleven visnetten, samen met ander nylonafval, tot ECONYL®-garen. Hiermee kunnen weer nieuwe, ecologische producten worden gemaakt zoals badkleding, ondergoed en tapijten. Het bijzondere en circulaire materiaal is ook te vinden in de nieuwe IONIQ 5. Onder meer de vloermatten in deze elektrische Hyundai zijn gemaakt van ECONYL®-garen. Op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven nieuwsbrief

Lees ook

Meer berichten

Hyundai verhalen

Uitgelichte berichten

Meer verhalen