iMOTION

Het digitale magazine van Hyundai
iMOTION
Het digitale magazine
van Hyundai

Samen met Healthy Seas in actie tegen spooknetten in zee

Wist je dat er elk jaar ruim 580 ton visnetten in de oceaan verdwijnen? Die zogenaamde ‘spooknetten’ vervuilen niet alleen onze zeeën, maar veroorzaken ook veel dierenleed. Vissen, dolfijnen, schildpadden, krabben en zeehonden raken er in verstrikt en sterven een langzame dood. Healthy Seas zet zich in voor het opruimen van die netten en Hyundai heeft besloten deze Nederlandse organisatie te gaan helpen. Benieuwd hoe Healthy Seas te werk gaat? Bekijk hieronder de video:

Elk jaar 580.000 ton aan visnetten in zee

De wereldzeeën en oceanen spelen een belangrijke rol bij het in stand houden van het leven op aarde, maar worden voortdurend bedreigd. Volgens een gezamenlijk rapport van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties en het Milieuprogramma van de Verenigde Naties belandt naar schatting elk jaar ruim 580.000 ton aan visnetten in de oceaan, goed voor een tiende van al het zwerfvuil op en in zee.

Visnetten vervuilen de zeeën en oceanen en veroorzaken veel dierenleed. Om ervoor te zorgen dat huidige en toekomstige generaties kunnen blijven genieten van de zeeën en oceanen, is het belangrijk dat initiatieven zoals die van Healthy Seas ondersteund worden. Samen met Ghost Diving, een team van vrijwillige duikers, verzamelt Healthy Seas de achtergelaten visnetten, ook wel bekend als ‘spooknetten’, om deze vervolgens te recyclen.

Healthy Seas ruimt achtergelaten visnetten in zeeën en oceanen op om deze vervolgens te recyclen.

Badkleding en ondergoed gemaakt van visnetten

Met verzamelpunten in vishavens stimuleert Healthy Seas vissers zelf om hun afgedankte netten op te ruimen. De door Healthy Seas uit zee gehaalde visnetten en de afgedankte netten uit de visserijsector worden verwerkt tot ECONYL®-garen; een hoogwaardige grondstof waarmee nieuwe, ecologische producten kunnen worden gemaakt zoals badkleding, ondergoed en tapijten.

Om kinderen te leren hoe belangrijk het is de zeeën en oceanen schoon te houden, organiseert Healthy Seas educatieve programma’s op scholen. In de hoop nog meer vervuiling te voorkomen, brengt de organisatie jongere generaties op de hoogte van de negatieve effecten die vervuiling kan hebben op het leven in zee en voor de mens.

Van de door Healthy Seas uit zee gehaalde visnetten wordt garen gemaakt voor o.a. badkleding.

In lijn met toekomstvisie Progress for Humanity

Ook werkt Healthy Seas samen met vissers, viskwekerijen en lokale gemeenschappen om te voorkomen dat visnetten op stortplaatsen of in het milieu terechtkomen. Samen zoeken ze een oplossing om de netten op een verantwoorde manier af te voeren.

De samenwerking met Healthy Seas is geheel in lijn met Hyundai’s toekomstvisie Progress for Humanity. Naast kwantitatieve en kwalitatieve groei van zijn geëlektrificeerde gamma wil Hyundai zich nog meer profileren als een slim, verantwoordelijk lid van de samenleving dat duurzame (mobiliteits)oplossingen biedt.

Door de krachten te bundelen met Healthy Seas, helpt Hyundai de komende generaties aan een schoner milieu en een duurzamere toekomst. Benieuwd wat Hyundai in de toekomst nog meer in petto heeft? Houd dan deze website goed in de gaten! Of meld je aan voor de gratis digitale nieuwsbrief van Hyundai.


Nieuwsbrief aanvragen

Lees ook

Meer berichten

Hyundai verhalen

Uitgelichte berichten

Meer verhalen