iMOTION

Het digitale magazine van Hyundai
iMOTION
Het digitale magazine
van Hyundai

Elevate, de wandelende auto met vier benen

Een auto met vier benen in plaats van vier wielen … bestaat die? Jazeker, maar alleen nog wel op papier. Toch heeft Hyundai plannen om dit bijzondere voertuig (ooit) in productie te nemen. De naam van de elektrische auto met de vier benen: Elevate.

Elevate laat zich het best omschrijven als een “wandelende auto”. En dat is ook precies wat Elevate doet: wandelen. Complexe poten met meerdere gewrichten, geïnspireerd op die van een sprinkhaan, geven deze “wandelende auto” de mogelijkheid om trappen te beklimmen, stromend water te trotseren en zelfs over flinke gaten te springen.

Elevate is een “wandelende auto” die trappen kan beklimmen, stromend water kan trotseren en zelfs over flinke gaten kan springen.

Hulp bieden in rampgebieden

Maar wáárom een “wandelende auto”? Omdat zo’n voertuig dingen kan die een auto met wielen absoluut niet kan. Zoals hulp bieden in rampgebieden. Na een tsunami of een aardbeving kunnen de gebruikelijke reddingsvoertuigen slechts tot de rand van het rampgebied komen om hulpverleners af te zetten. Die moeten dan de rest van de tocht te voet afleggen. Elevate kan het rampgebied daadwerkelijk betreden en klimt desnoods over het puin en andere rommel.

Elevate is een zogeheten Ultimate Mobility Vehicle (UMV). In Elevate is technologie uit elektrische voertuigen en robots toegepast, zodat het voertuig zich optimaal – en nog beter dan zelfs de beste terreinvoertuigen – in moeilijk toegankelijk terrein kan voortbewegen. Overigens kan Elevate ook gewoon rijden. Daartoe vouwen de benen zich volledig in en wordt de elektriciteitstoevoer naar de gewrichten afgesloten. Elevate kan zodoende op de snelweg gewoon mee met het overige verkeer. Maar geen enkel ander voertuig is in staat om zoals Elevate over een muur van anderhalve meter te stappen, of over een greppel van anderhalve meter breed.

Elevate is onder meer bedoeld om hulp te bieden in rampgebieden waar hij over puin en andere rommel kan klimmen.

Bedacht door CRADLE

Door de mogelijkheden van robotica te combineren met Hyundai’s nieuwste EV-technologie heeft Elevate het vermogen om mensen te brengen naar plaatsen waar nog nooit een auto is geweest. Bij de ontwikkeling van Elevate speelt CRADLE een grote rol. CRADLE staat voor Center for Robotic-augmented Design in Living Experiences en kun je zien als Hyundai’s grote internationale innovatiecentrum. CRADLE telt hubs in vijf grote steden verspreid over de hele wereld. Naast Berlijn zijn dat Silicon Valley, Tel Aviv, Seoul en Beijing.

Hyundai CRADLE is actief op tal van terreinen. Denk aan mobiliteitsdiensten en milieuvriendelijke technologieën, maar ook kunstmatige intelligentie, robotica, mobility-as-a-service (MaaS), slimme energieoplossingen en smart cities. CRADLE richt zich op het vinden en ondersteunen van interessante startups en strategische partners in Europa.

Exoskeletten van Hyundai

Mobiliteit gaat bij Hyundai dus verder dan alleen het bouwen van auto’s. Zo ontwikkelde Hyundai een gerobotiseerd exoskelet om productiemedewerkers in de (auto)industrie te helpen bij het zware werk dat ze vooral boven het hoofd moeten doen. Deze als vest te dragen robot biedt ondersteuning aan het bovenlichaam en heupen. Het exoskelet van Hyundai vermindert vermoeidheid en vergroot de fysieke kracht van de gebruiker door de bewegingen van de gewrichten te imiteren en te ondersteunen bij de activiteiten onder zware belasting.

Benieuwd wat Hyundai in de toekomst nog meer in petto heeft? Houd dan deze website goed in de gaten! Of meld je aan voor de gratis digitale nieuwsbrief van Hyundai.


Nieuwsbrief aanvragen

Lees ook

Meer berichten

Hyundai verhalen

Uitgelichte berichten

Meer verhalen