iMOTION

Het digitale magazine van Hyundai
iMOTION
Het digitale magazine
van Hyundai

Slim gerobotiseerd exoskelet helpt bij zwaar werk

Mobiliteit gaat bij Hyundai verder dan alleen het maken en verkopen van auto’s. Om productiemedewerkers in de (auto)industrie te ondersteunen bij het zware werk dat ze vooral boven het hoofd moeten doen, ontwikkelde Hyundai een gerobotiseerd exoskelet. Wat die allemaal kan? Bekijk onderstaande video.

Deze als vest te dragen robot biedt ondersteuning aan het bovenlichaam en heupen. Het exoskelet van Hyundai – genaamd: de Vest EXoskeleton ofwel VEX – vermindert vermoeidheid en vergroot de fysieke kracht van de gebruiker door de bewegingen van de gewrichten te imiteren en te ondersteunen bij de activiteiten onder zware belasting.

Geen accu nodig

Het exoskelet bevat als eerste ter wereld multi-axiale constructies, waarbij meervoudige draaipunten worden gecombineerd ter ondersteuning van de spieren. Dat vergroot de efficiency. Een accu heeft het exoskelet van Hyundai niet nodig. Mede daardoor is het zo’n 22 tot 42 procent lichter dan soortgelijke producten van concurrenten.

De Vest EXoskeleton van Hyundai helpt productiemedewerkers in de (auto)industrie.

Instelbaar op zes niveaus

De VEX wordt gedragen als een rugzak; de gebruiker draagt het exoskelet met schouderbanden op de rug en maakt hem vast met gespen over borst en buik. Het ruggedeelte is over 18 centimeter verstelbaar, zodat de VEX de meeste personen zal passen. De mate van ondersteuning is instelbaar op zes niveaus, tot wel 54 Newton.

Op proef in Hyundai-fabriek

Tijdens de ontwikkeling van de VEX werd het exoskelet als proef gedurende tien maanden ingezet in twee Hyundai-fabrieken in de Verenigde Staten. Dat was een groot succes: de VEX ondersteunde de productiemedewerkers effectief en hun productiviteit nam toe. In beide fabrieken maken productiemedewerkers inmiddels standaard gebruik van de VEX.

Een accu heeft het exoskelet van Hyundai niet nodig. Daardoor is het lichter dan soortgelijke producten van concurrenten.

Chairless EXoskeleton

Hyundai brengt binnenkort ook een ander draagbaar en lichtgewicht gerobotiseerd product op de markt: de Chairless EXoskeleton. De CEX ondersteunt de kniegewrichten, ruggengraat en spieren van de gebruiker door hem of haar een zittende positie te laten innemen zonder dat daarvoor een stoel of kruk nodig is.

Belastingen van 150 kilogram

Met een gewicht van slechts 1,6 kilogram is de CEX bijzonder licht. Desondanks is het duurzaam en kan het belastingen van 150 kilogram aan. Doordat de CEX de belasting van de spieren in de rug en het onderlichaam met zo’n 40 procent vermindert, treedt vermoeidheid minder op en neemt de efficiency toe.

Tijdens de ontwikkeling van de Vest EXoskeleton werd het exoskelet als proef ingezet in twee Hyundai-fabrieken.

Als eerste het laatste nieuws

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws over Hyundai? Meld je dan nu aan voor de gratis digitale nieuwsbrief van Hyundai.


Nieuwsbrief aanvragen

Lees ook

Meer berichten

Hyundai verhalen

Uitgelichte berichten

Meer verhalen