iMOTION

Het digitale magazine van Hyundai
iMOTION
Het digitale magazine
van Hyundai

‘Heerlijk meedogenloos schakelwerk’ in een rallyauto Hyundai i20 R5

Mogen we je voorstellen aan Bob de Jong. Nee, niet de schaatser, de rallycoureur! De inwoner van het Belgische Essen geldt als de beste rallyrijder van ons land en greep vorig jaar met overmacht de titel in het Open NK. Wie is deze snelheidsduivel? En waarom koos hij er enkele jaren geleden voor zijn rallyauto DS3 R5 in te ruilen voor een Hyundai i20 R5? Autovisie-journalist Peter Hilhorst zocht hem op en maakte een heerlijke reportage over de sympathieke Brabander. Een paar quotes uit het verhaal:

Na zijn titel in het Open NK in 2013 stond Bob de Jong in de jaren erna geregeld op het podium met zijn S3 R5, maar echt goed klikken deed het nooit met die Citroen.

Inmiddels rijdt hij alweer enkele jaren met een Hyundai i20 R5. Met als voorlopige apotheose de met overmacht gewonnen titel in 2019.

Een fabrieksnieuwe i20 R5-rallyauto kost 230.000 euro en is gewoon te bestellen bij Hyundai Motorsport GmbH in Alzenau. Met garantie bovendien!

Over naar het heden. […] Een guur vliegveld met een kille hangar, maar de tomatensoep, broodjes en knakworsten scheppen een gemoedelijke, typische rallysfeer. Geen dikdoenerij, maar pure liefhebberij.

We hebben het kleinste team van de top-equipes in Nederland en dat vind ik mooi. […] Met geld kan veel, met passie nog meer.

De 1,6-liter turbomotor levert ondanks een 32 millimeter restrictor van de FIA 290 pk en 440 Nm. […] Hij weegt slechts 1.230 kilogram en in ongeveer vier tellen is 100 km/u haalbaar.

Het is een droompakket voor iedereen die van autorijden houdt. Compact, licht, krachtig, vierwielaandrijving en dat alles met een ruig uiterlijk. De handen jeuken.

Ben je er klaar voor? vraagt De Jong. […] Twee tellen later stormen we op de eerste bocht af. […] Het is continu accelereren, schakelen, remmen, draaien en keren.

Na een paar ronden is het mijn beurt. De eerdere zenuwen zijn goeddeels weg en maken plaats voor oprechte opgetogenheid, als een kind dat een reusachtige speeltuin mag aanvallen.

Heerlijk meedogenloos schakelwerk! Het gegier van de transmissie maakt de beleving nog intenser.

De Hyundai voelt goed en vooral onder controle. Dit is een van de meest communicatieve auto’s waarin ik ooit gereden heb.

De i20 geeft je het gevoel onoverwinnelijk te zijn. […] Dit is nog veel verslavender dan ik dacht en het gaat lekker.

Ontdek de Hyundai i20

Wist je dat de rallyauto Hyundai i20 R5 van Bob de Jong is gebaseerd op de productieversie van de Hyundai i20 die gewoon bij jouw Hyundai-dealer in de showroom staat? Die moet je zeker een keer komen uitproberen!

Maak een gratis proefrit

Lees ook

Meer berichten

Hyundai verhalen

Uitgelichte berichten

Meer verhalen