iMOTION

Het digitale magazine van Hyundai
iMOTION
Het digitale magazine
van Hyundai

Wist jij dit over Vincent van Gogh?

Hyundai en het Van Gogh Museum hebben een bijzondere band. Voor de YouTube-serie Van Gogh on the Road creëerden we een heel bijzondere versie van de Hyundai KONA Electric, geïnspireerd op Vincent van Gogh's schilderij Irissen. In de serie rijden we - zonder tussentijds op te laden - van Amsterdam naar Parijs. Ga je mee?

Bekijk de YouTube-serie

Bekijk routekaart

 

1. Amsterdam: tragisch liefdesleven

 

Van 1877 tot en met 1878 woonde Vincent van Gogh in Amsterdam. Daar werd hij verliefd op zijn eigen nicht Kee Vos, die tegenover hem woonde. De liefde bleef echter onbeantwoord. Het was niet het enige tragische liefdesverhaal in zijn leven.

2. Nuenen: boerenschilder

 

Van Gogh ging in 1883 terug naar zijn ouderlijk huis in Nuenen. Hij had geen geld meer en was eenzaam. Aanvankelijk zou hij drie weken blijven; dat werd twee jaar. Nuenen was de perfecte plek voor Van Gogh, die zich inmiddels had ontpopt tot boerenschilder. Hier maakte hij ook het wereldberoemde schilderij De Aardappeleters, iets wat hij combineerde met slecht eten en veel pijproken.

3. De Borinage: niet zo chic

 

Eigenlijk ambieerde Van Gogh een carrière als predikant. In de Waalse mijnstreek Borinage spendeerde hij in 1878 en 1879 veel tijd in de mijnen en gaf hij al zijn geld en kleding aan de armen. Dit werd niet aanvaard door de bevolking en de kerk: een predikant moest immers chic zijn. Van Gogh werd ontslagen. In 1880 besloot hij daarom kunstenaar te worden. Gelukkig maar!

4. Auvers-Sur-Oise: opgebaard in de eetzaal

 

Toen Van Gogh op 29 juli 1890 in Auvers-Sur-Oise overleed, werd hij opgebaard in de eetzaal van de herberg waar hij voor zijn dood woonde. Omdat hij zelfmoord had gepleegd, mocht hij niet opgebaard worden in de kerk. Zijn kamer in de herberg is na zijn dood jarenlang niet verhuurd omdat dat ongeluk zou brengen.

5. Parijs: financiële zorgen

 

Van Gogh heeft meerdere malen in zijn leven met zijn broer Theo samengewoond in de Parijse wijk Montmartre. Theo, een kunsthandelaar, onderhield Vincent van Gogh financieel. Financiële zorgen en onzekerheid over de toekomst gelden nog altijd als belangrijke redenen waarom Van Gogh zelfmoord pleegde. Hij heeft tijdens zijn leven namelijk maar enkele werken verkocht en werd pas na zijn dood wereldberoemd.

Lees ook

Meer berichten

Hyundai verhalen

Uitgelichte berichten

Meer verhalen