iMOTION

Het digitale magazine van Hyundai
iMOTION
Het digitale magazine
van Hyundai

Proef met RoboShuttle-pendeldienst in Zuid-Korea

Ooit rijden auto’s helemaal zelfstandig, zonder dat iemand achter het stuur zit en de knoppen bedient. Maar dat is toekomstmuziek. Wel is Hyundai al heel ver met de techniek die autonoom rijden mogelijk maakt. Zo ver dat Hyundai een proef begint in Namyang (Zuid-Korea) met een personenbus die vrijwel geheel zelfstandig een pendeldienst onderhoudt tussen verscheidene haltes: de RoboShuttle-pendeldienst. Speciaal voor deze pilot is door het Zuid-Koreaanse ministerie van vervoer en infrastructuur een tijdelijke vergunning afgegeven.

H350: lichte personenbus

In de praktijkproef zet Hyundai de H350 in, een lichte personenbus met vier portieren. De auto’s in de proef zijn uitgerust met technologie voor autonoom rijden, waarin een aantal kernsystemen wordt toegepast op niveau 4 van autonoom rijden. Die zijn door Hyundai zelf ontwikkeld in zijn Autonomous Driving Center.

Op basis van zijn autonome capaciteiten kan de Hyundai H350 zijn omgeving waarnemen, beslissingen nemen en zichzelf besturen op de openbare weg. Daarbij is slechts minimale assistentie nodig van de bestuurder, die voor de veiligheid meerijdt. De autonome Hyundai’s rijden over een 6,1 kilometer lang traject. Er zijn twintig haltes.

De RoboShuttle-pendeldienst met de H350 van Hyundai in Namyang, Zuid-Korea.

‘Shucle’-app op smartphone

Passagiers kunnen vervoer met de Hyundai H350 reserveren via de ‘Shucle’-app op hun smartphone. Shucle is een combinatie van de woorden ‘Shuttle’ en ‘Circle’, een vraaggestuurde mobiliteitsdienst die wordt gerund door AIRS Company, een gespecialiseerd kunstmatige intelligentie-onderzoekslaboratorium van Hyundai.

Shucle is de eerste shuttleservice in Zuid-Korea die gedeelde mobiliteit biedt aan reizigers die dezelfde route afleggen. Het gebruikt algoritmes om op basis van de vraag de optimale route te bepalen. De vervoersdienst moet het openbaar vervoer efficiënter maken doordat de shuttleservice alleen bij haltes stopt die de reizigers vooraf via de app hebben geselecteerd.

Passagiers kunnen de RoboShuttle-pendeldienst van Hyundai reserveren via de ‘Shucle’-app.

Blijf op de hoogte

Hyundai is al heel ver met autonoom rijden en we hebben nog veel meer slimme mobiliteitsoplossingen in petto. Benieuwd hoe de toekomst er volgens Hyundai uitziet? Houd dan deze website goed in de gaten! Of meld je aan voor de digitale nieuwsbrief van Hyundai.


Nieuwsbrief aanvragen

Lees ook

Meer berichten

Hyundai verhalen

Uitgelichte berichten

Meer verhalen