iMOTION

Het digitale magazine van Hyundai
iMOTION
Het digitale magazine
van Hyundai

Nieuw hoofdstuk autonoom rijden: de IONIQ 5-robotaxi

Hyundai pakt stevig door met de ontwikkeling van zelfrijdende voertuigen. Na de RoboShuttle, een personenbus die vrijwel geheel zelfstandig een pendeldienst onderhoudt tussen verscheidene haltes, presenteert Hyundai nu de IONIQ 5-robotaxi.

De robotaxi van Hyundai is gebaseerd op de volledig elektrische IONIQ 5.

Robotaxi gebaseerd op volledig elektrische IONIQ 5

De IONIQ 5-robotaxi is samen met Motional ontwikkeld. Motional is een joint venture tussen Hyundai en autotechnologieleverancier Aptiv en houdt zich bezig met de ontwikkeling van volledig autonome rijtechnologie.

De robotaxi van Hyundai is gebaseerd op de volledig elektrische IONIQ 5. Het is een autonoom rijdend voertuig van Level 4 dat de twee belangrijkste technologieën van toekomstige mobiliteit samenbrengt: elektrificatie en autonomie.

De combinatie van deze technologieën kan personenvervoer nog slimmer, veiliger en duurzamer maken. Level 4 betekent dat de automatische piloot van de auto in staat is het voertuig in bijna elk mogelijk scenario te besturen.

De lange wielbasis en de vlakke bodemvloer zorgen voor enorm veel interieurruimte in de IONIQ 5-robotaxi.

Duidelijk herkenbaar als autonoom rijdende auto

De bedoeling is dat Motional in 2023 begint met het vervoer van passagiers in de IONIQ 5-robotaxi van Hyundai. Daarvoor werkt het samen met taxiplatform en leverancier van technologie voor zelfrijdende auto’s Lyft.

De sensoren op het dak en aan weerszijden van de auto zorgen ervoor dat de IONIQ 5-robotaxi duidelijk herkenbaar is als autonoom rijdende auto. Ruim 30 sensoren – een combinatie van camera's, radars en lidar – zorgen voor een haarscherpe 360-gradenwaarneming.

De IONIQ 5 staat op het nieuwe Electric Global Modular Platform (E-GMP) van Hyundai en dat biedt enorm veel voordelen voor de inzittenden. Zo zorgen de lange wielbasis en de vlakke bodemvloer voor enorm veel interieurruimte en comfort.

Sensoren op het dak en aan weerszijden van de auto zorgen ervoor dat de IONIQ 5-robotaxi duidelijk herkenbaar is als autonoom rijdende auto.

Nadrukkelijke focus op veiligheid van de passagiers

Hyundai en Motional hebben zich nadrukkelijk gefocust op de veiligheid van de passagiers in de IONIQ 5-robotaxi. Zo zijn bepaalde belangrijke functies nog verder geperfectioneerd, zoals de navigatie, besturing, remmen en vermogen.

Wordt de IONIQ 5-robotaxi toch geconfronteerd met een ongebruikelijk verkeersscenario, zoals wegwerkzaamheden of overstromingen, dan kan een externe Motional-operator onmiddellijk ingrijpen en het voertuig naar een nieuwe route leiden.

Hyundai is al heel ver met autonoom rijden en we hebben nog veel meer slimme mobiliteitsoplossingen in petto. Benieuwd hoe de toekomst er volgens Hyundai uitziet? Houd dan deze website goed in de gaten! Of meld je aan voor de digitale nieuwsbrief van Hyundai.Nieuwsbrief aanvragen

Lees ook

Meer berichten

Hyundai verhalen

Uitgelichte berichten

Meer verhalen