iMOTION

Het digitale magazine van Hyundai
iMOTION
Het digitale magazine
van Hyundai

Onderzoek wijst uit: IONIQ 5 is de populairste elektrische caravantrekker

De Hyundai IONIQ 5 is de populairste trekauto onder caravanbezitters met een elektrische auto. Dat blijkt uit onderzoek van de populaire website Elektrische Autovakanties onder bijna 900 respondenten. Eén op de vijf berijders van een elektrische auto (21%) die met een caravan op vakantie ging in 2023, hing de caravan achter een IONIQ 5, op ruime achterstand gevolgd door de Volvo XC40 (15%) en de Tesla Model Y (9%). Elektrische Autovakanties kwam met nog meer opvallende resultaten. Een overzicht.

Een caravan achter een elektrische auto? Dat was niet zo lang geleden nog volstrekt ondenkbaar. De laatste jaren zien we echter een kentering. Steeds meer elektrische auto’s zijn in staat een caravan te trekken. En de auto die het populairst is onder caravanbezitters met een elektrische auto is dus de Hyundai IONIQ 5. Overigens is dat niet geheel verrassend, want vorig jaar nog werd de volledig elektrische Hyundai uitgeroepen tot ANWB Trekauto van het Jaar 2022. Een primeur, want het was voor het eerst dat een EV deze onderscheiding ontving.

De Hyundai IONIQ 5 is de populairste trekauto onder caravanbezitters met een elektrische auto.

Frankrijk het populairst

Meer dan 90% van alle EV-rijders ging dit jaar met een elektrische auto op vakantie. Voor 33% betekende dit hun vuurdoop, berekende Elektrische Autovakanties. In het onderzoek komt Frankrijk als populairste vakantiebestemming naar voren in 2023. Opvallend is verder dat een hotel onderweg (37%) voor elektrische autobezitters de populairste accommodatie is voor een overnachting op weg naar het vakantieadres. De aanwezigheid van een laadpaal op de vakantiebestemming zelf is voor 95% van de respondenten belangrijk bij de keuze voor de vakantiebestemming.

Om de vakantie voor te bereiden en de laadstops langs de route naar de vakantiebestemming te plannen, gebruiken veel berijders van een elektrische auto aanvullende apps en routeplanners. De populairste routeplanner voor het plannen van de laadstops is A Better Routeplanner. Zo’n 52% van de EV-rijders gebruikt deze routeplanner voor het plannen van de laadstops. Op ruime achterstand volgen Google Maps (11%) en Chargemap (8%).

Dankzij z’n slimme 800V-batterijtechnologie laad je de Hyundai IONIQ 5 in slechts 18 minuten weer op van 10 naar 80 procent van de batterijcapaciteit.

Weg met range anxiety

Met een elektrische auto op vakantie naar het buitenland; bij de gedachte alleen al sloeg de (actieradius)stress vroeger onmiddellijk toe. Tegenwoordig draaien de meeste vakantiegangers hun hand daar niet meer voor om, al leeft de vrees om stil te vallen met een elektrische auto (range anxiety) nog steeds bij zo’n een op de vijf EV-rijders. Een goede voorbereiding kan deze angst voor een groot deel wegnemen. Door meerdere laadpassen mee te nemen op vakantie en door bijvoorbeeld een Tesla-account aan te maken, kunnen EV-rijders op steeds meer plaatsen in Europa snelladen, waaronder ook bij de opengestelde Tesla Superchargers.

Het trekken van een caravan gaat natuurlijk ten koste van de actieradius van een elektrische auto. Ga er vanuit dat de het rijbereik halveert en dat je dus op weg naar je vakantiebestemming vaker moet laden. Dát is waar de IONIQ 5 het verschil maakt met andere EV’s. Waar het opladen van de meeste elektrische auto’s doorgaans een half uur of meer in beslag neemt, laad je de IONIQ 5 dankzij z’n slimme 800V-batterijtechnologie in slechts 18 minuten op van 10 naar 80 procent van de batterijcapaciteit. Nét genoeg om een kop koffie en een croissant naar binnen te werken.

Met een elektrische auto en een caravan naar de camping in Frankrijk: een peulenschil voor de Hyundai IONIQ 5.

Hyundai caravantrekkers

Wie een goede caravantrekker zoekt – benzine of elektrisch – is bij Hyundai aan het goede adres. Van de middenklasser Hyundai i30 tot de stoere SUV Hyundai TUCSON Hybrid en van de terreinreus Hyundai SANTA FE Hybrid tot de volledig elektrische IONIQ 5: achter vrijwel elke Hyundai past wel een caravan. Benieuwd naar de mogelijkheden? Wij hebben de beste trekauto’s en caravantrekkers van Hyundai voor jou op een rij gezet.


Ontdek de Hyundai trekauto's

Lees ook

Meer berichten

Hyundai verhalen

Uitgelichte berichten

Meer verhalen