iMOTION

Het digitale magazine van Hyundai
iMOTION
Het digitale magazine
van Hyundai

Hyundai gaat waterstof-elektrische stadsbussen testen

Hyundai gaan waterstof-elektrisch aangedreven stadsbussen testen. Dat gebeurt in München waar Hyundai een samenwerking is aangegaan met twee Duitse busbedrijven. De proef met de Elec City Fuel Cell-bus is vooral bedoeld om feedback te verzamelen van busondernemingen, chauffeurs en passagiers. De twee Duitse busmaatschappijen zullen om de beurt de waterstofbus op bestaande routes in München laten rijden.

Niet alleen personenauto’s als de Hyundai NEXO zijn geschikt voor een aandrijfsysteem met een brandstofcel. Hyundai ziet een grote toekomst weggelegd voor waterstof-elektrische aandrijflijnen in (zwaar) transport, zoals trucks en schepen maar ook treinen en bussen.

7.700 ton minder CO2-uitstoot

In Zuid-Korea is de Elec City Fuel Cell-bus al niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Daar zijn sinds 2019 in totaal 108 exemplaren in gebruik genomen en die hebben voor een reductie van de CO2-uitstoot van naar schatting 7.700 ton gezorgd in vergelijking met bussen met een verbrandingsmotor.

Brandstofceltechnologie is zeer geschikt voor stadsbussen. Waterstof is namelijk eenvoudig op te slaan en te vervoeren. Er zijn geen loodzware accu’s nodig en omdat Hyundai de waterstoftanks op een slimme manier in het dak van de stadsbus plaatst, is er ruimte genoeg voor de passagiers.

Actieradius van 500 kilometer

Hyundai’s Elec City-bus is uitgerust met een brandstofcelsysteem van 180 kW. Twee 90 kW brandstofcellen en vijf tanks met een opslagcapaciteit van in totaal 34 kg waterstof zorgen voor een actieradius van ongeveer 500 kilometer.

Al geruime tijd werkt Hyundai aan de ontwikkeling van auto’s, lichte bedrijfsvoertuigen, trucks en bussen met groene aandrijflijnen. De focus ligt niet alleen op batterij-elektrische voertuigen, maar ook steeds meer op waterstof-elektrische aandrijflijnen.

Waterstoftruck XCIENT Fuel Cell

De waterstoftruck XCIENT Fuel Cell van Hyundai is daar een goed voorbeeld van. Enkele tientallen exemplaren van deze emissievrije truck doen inmiddels dienst in Zwitserland waar ze onder meer voor de bevoorrading van grote supermarktketens zorgen.
Meer over elektrisch rijden

Lees ook

Meer berichten

Hyundai verhalen

Uitgelichte berichten

Meer verhalen