iMOTION

Het digitale magazine van Hyundai
iMOTION
Het digitale magazine
van Hyundai

Hyundai bouwt voertuig voor verkenning van de maan

Hyundai gaat een voertuig ontwikkelen waarmee het over een paar jaar de maan wil gaan verkennen. Als alles volgens plan verloopt moet de maanrover in 2027 klaar zijn.

Het voertuig is eigenlijk een autonoom mobiliteitsplatform op zonne-energie en beweegt zich dus voort zonder dat er een mens achter het stuur zit. De maanrover weegt slechts 70 kg en het is de bedoeling hij in de buurt van het zuidpoolgebied van de maan landt om diverse wetenschappelijke missies uit te voeren.

Extreme omstandigheden

Uiteraard gaat daar een uitgebreide testfase aan vooraf. De omstandigheden op de maan zijn namelijk nogal extreem – grote temperatuurverschillen, ruig oppervlak, kosmische straling – en daar moet de maanrover wel tegen bestand zijn. De tests zullen worden uitgevoerd in een omgeving die vergelijkbaar is met het maanoppervlak. Hyundai Motor Group verwacht de eerste testresultaten in de tweede helft van 2024 af te ronden.

Voor de maanrover maakt Hyundai gebruik van de geavanceerde robotica en technologieën voor autonoom rijden, aandrijfsystemen (motor, wielen, ophanging) en laadonderdelen (zonnepaneel, batterij) van Hyundai Motor Company en Kia Corporation (camera, LiDAR).

De onderdelen van Hyundai Motor Group worden hoofdzakelijk gebruikt voor de constructie van het onderste deel van de rover, dat als universeel mobiliteitsplatform moet gaan dienen. Daarbovenop kunnen verschillende soorten apparatuur voor verkenning van het maanoppervlak worden geplaatst – al naar gelang het doel van de missie.

Koreaanse onderzoeksinstituten

Om het maanoppervlak te kunnen verkennen, ondertekende Hyundai Motor Group – waartoe behalve Hyundai ook Kia behoort – in juli 2022 een multilaterale overeenkomst met enkele grote Koreaanse onderzoeksinstituten in de lucht- en ruimtevaartsector: Korea Astronomy and Space Science Institute (KASI), Electronics and Telecommunication Research Institute (ETRI), Korea Institute of Civil Engineering and Building Technology (KICT), Korea Aerospace Research Institute (KARI), Korea Atomic Energy Research Institute (KAERI ) en Korea Automotive Technology Institute (KATECH).

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen van Hyundai op technologisch gebied? Meld je dan aan voor de digitale nieuwsbrief van Hyundai.Nieuwsbrief aanvragen

Lees ook

Meer berichten

Hyundai verhalen

Uitgelichte berichten

Meer verhalen