iMOTION

Het digitale magazine van Hyundai
iMOTION
Het digitale magazine
van Hyundai

Eerste waterstof-elektrisch aangedreven trucks komen eraan!

Waar andere automerken alleen nog maar praten over de ontwikkeling van waterstof-elektrisch aangedreven vrachtwagens, pakt Hyundai onverstoorbaar door. Tien exemplaren van de H2 Xcient gingen onlangs op de boot naar Europa. Deze Hyundai-trucks met een brandstofcel gaan in Zwitserland onder meer de bevoorrading van grote supermarktketens voor hun rekening nemen. Bekijk hieronder de video:

Totaal 1.600 waterstoftrucks

De tien vrachtwagens zijn de eerste van in totaal vijftig waterstoftrucks die Hyundai dit jaar aan Zwitserland levert. En dat is nog maar het begin; over vijf jaar moeten er maar liefst 1.600 van deze ecovriendelijke trucks in het Alpenland rondrijden.

Waterstof is eenvoudig op te slaan en te vervoeren en daarom uitermate geschikt voor vrachtwagens. Er zijn geen loodzware accu’s nodig en omdat Hyundai de waterstoftanks op een slimme manier achter de cabine van de waterstoftruck plaatst, blijft de laadruimte intact.

Over vijf jaar moeten maar liefst 1.600 waterstoftrucks Hyundai H2 Xcient in Zwitserland rondrijden.

Actieradius van 400 kilometer

Twee 95 kW parallel gemonteerde brandstofcellen en zeven waterstofreservoirs met een opslagcapaciteit van circa 34 kg waterstof zorgen voor een actieradius van ongeveer 400 kilometer. Het tanken van waterstof duurt niet langer dan 20 minuten.

Om de wereldwijde uitstoot van CO2 drastisch te verlagen, past Hyundai waterstoftechnologie niet alleen toe in personenauto’s, zoals de emissievrije SUV met brandstofcel NEXO, maar ook in commerciële bedrijfsvoertuigen zoals vrachtwagens.

Elke waterstof-elektrisch aangedreven vrachtwagen Hyundai H2 Xcient zorgt voor een reductie van ongeveer 65 ton CO2 per jaar.

Joint venture Hyundai Hydrogen Mobility

Daartoe heeft Hyundai met het Zwitserse waterstofenergiebedrijf H2 Energy de joint venture Hyundai Hydrogen Mobility (HMM) opgezet. HMM leaset de waterstoftrucks H2 Xcient aan transport- en logistieke bedrijven.

Elke waterstof-elektrisch aangedreven vrachtwagen zorgt voor een reductie van ongeveer 65 ton CO2 per jaar. Het doel van Hyundai is om tegen 2025 zo’n 1.600 van dergelijke milieuvriendelijke trucks op de weg te hebben.

Tien exemplaren van de waterstoftruck Hyundai H2 Xcient gingen onlangs op de boot naar Europa.

Zo blijf je op de hoogte

Het gaat snel met de technologische ontwikkelingen bij Hyundai. Wil je alles op de voet blijven volgen, meld je dan nu aan voor de gratis digitale nieuwsbrief van Hyundai.


Nieuwsbrief aanvragen

Lees ook

Meer berichten

Hyundai verhalen

Uitgelichte berichten

Meer verhalen