iMOTION

Het digitale magazine van Hyundai
iMOTION
Het digitale magazine
van Hyundai

Ecologische materialen maken de IONIQ 5 en IONIQ 6 nóg duurzamer

Auto’s worden steeds duurzamer. Behalve het toepassen van geëlektrificeerde aandrijflijnen (100% elektrisch, hybride en mild hybride) zijn er nog veel meer manieren om auto’s ‘groener’ te maken. Zo gebruikt Hyundai voor de bouw van zijn IONIQ 5 en IONIQ 6 milieuvriendelijke verven en materialen zoals gerecyclede plastic flessen en dierlijke oliën. Op die manier kan de uitstoot van koolstofdioxide (CO2) nog verder worden teruggedrongen.

CO2-neutraliteit

De aandacht voor het milieu houdt bij de IONIQ 5 niet op bij louter emissievrij autorijden. Hyundai streeft op allerlei mogelijke manieren naar CO2-neutraliteit en past daarom volop ecologische materialen toe in het interieur van deze elektrische auto. Zoals gerecyclede plastic flessen die worden gebruikt voor het garen in de stoelbekleding en de armsteun van de deuren. Elke IONIQ 5 maakt gebruik van garen dat voor 39 procent uit gerecycled materiaal bestaat en bevat het equivalent van maar liefst 32 gerecyclede plastic flessen, waardoor de uitstoot van koolstofdioxide (CO2) bij de productie van deze onderdelen met 70 procent wordt verminderd.

Ook voor de hemelbekleding, stoelbekleding en vloer van IONIQ 5 gebruikt Hyundai plantaardige garens. Dankzij de toepassing van biologische ingrediënten, zoals suikerriet en maïs, is de IONIQ 5 minder afhankelijk van producten op oliebasis. Andere duurzame materialen die Hyundai gebruikt voor het interieur van de IONIQ 5 zijn Bio-TPO+- en PP-garen. Deze garens bevatten extracten van natuurlijk suikerriet en bestaan voor 22 procent uit organisch materiaal.

Voor de IONIQ 5 gebruikt Hyundai milieuvriendelijke verven en materialen zoals gerecyclede plastic flessen en dierlijke oliën.

294 gram wol per auto

In hogere uitrustingsniveaus van de IONIQ 5 gebruikt Hyundai voor de stoelbekleding tot wel 30 procent echt wol. Dat komt neer op ongeveer 294 gram wol per auto, waardoor de CO2-uitstoot met 80 procent wordt verminderd. De stoelen en de armleuningen van de deuren zijn bekleed met ecologisch verwerkt leder dat is geverfd en behandeld met plantaardige olie-extracties uit lijnzaad. Door in plaats van dierlijke oliën in elke IONIQ 5 200 gram lijnzaadolie toe te passen, neemt het waterverbruik in het lederverfproces aanzienlijk af.

De deurpanelen in de IONIQ 5 zijn bekleed met paperette, een materiaal dat voelt als papier en is gemaakt van High-Density Polyethyleen (HDPE). HDPE is 100 procent recyclebaar en herbruikbaar en de structuur is geïnspireerd op het traditionele Koreaanse papier, Hanji. De deurbekleding, deurschakelaars en modulaire crashpads van de IONIQ 5 zijn behandeld met bio-verf dat tot 13 procent biopolyol bevat. De bio-verven bevatten biomateriaal van maïs-, palm- en bonenolie en tannine-extract uit druiven.

Voor de hemelbekleding, stoelbekleding en vloer van IONIQ 5 gebruikt Hyundai plantaardige garens.

Vloermatten van ECONYL

In hogere uitrustingsniveaus van de IONIQ 5 zijn de vloermatten gemaakt van ECONYL®, een robuust materiaal dat volledig gemaakt is van afval zoals nylon van visnetten die uit zee zijn gehaald door Hyundai’s partner Healthy Seas, een natuurbeschermingsorganisatie die zich inzet voor schone zeeën en oceanen.

Bij de IONIQ 6 passen de ontwerpers ook duurzame materialen toe in de aerodynamisch vormgegeven carrosserie, zoals pigment van verkoolde bamboe voor de koetswerklak. Voor de bekleding van de IONIQ 6 wordt gerecyclede pigmentverf van afgedankte banden gebruikt. Net als bij de IONIQ 5 zijn de vloermatten gemaakt van ECONYL®. Bekijk hieronder de infographic (klik op de afbeelding voor een grote weergave).

Healthy Seas

Sinds 2021 werkt Hyundai samen met Healthy Seas om vervuiling van zeeën en oceanen tegen te gaan, duurzame mariene ecosystemen te beschermen en een circulaire economie te ondersteunen. Aquafil, partner van Healthy Seas, verwerkt het nylon van uit zee gehaalde achtergebleven visnetten, samen met ander nylonafval, tot ECONYL®-garen. Hiermee kunnen weer nieuwe, ecologische producten worden gemaakt zoals vloermatten voor de IONIQ 5 en IONIQ 6, maar ook badkleding en ondergoed.

Door de handen ineen te slaan met Healthy Seas wil Hyundai toekomstige generaties een schoon milieu en een gezonde toekomst bieden. Samen met tal van partners zorgt Healthy Seas ervoor dat het uit zee teruggewonnen afval wordt gerecycled tot nieuwe materialen in een circulaire economie.

Bij de IONIQ 6 past Hyundai ook duurzame materialen toe in de aerodynamisch vormgegeven carrosserie, zoals pigment van verkoolde bamboe voor de koetswerklak.

Progress for Humanity

Hyundai wil vóór 2045 CO2-neutraal zijn met zijn wereldwijde productaanbod en activiteiten. Geheel in lijn met zijn toekomstvisie Progress for Humanity investeert Hyundai nadrukkelijk in schoner vervoer en groene energieoplossingen om iedereen een betere en duurzame toekomst te kunnen bieden. Daarom wil Hyundai het aandeel batterij-elektrische voertuigen (BEV's) de komende jaren verder verhogen, tot 1,87 miljoen eenheden tegen 2030, en introduceert het 11 nieuwe BEV-modellen. Tegen 2030 wil Hyundai 7 procent van het wereldwijde EV-marktaandeel in handen hebben.

Op de hoogte blijven van al het nieuws rond Hyundai? Meld je dan aan voor onze digitale nieuwsbrief.


Nieuwsbrief aanvragen

Lees ook

Meer berichten

Hyundai verhalen

Uitgelichte berichten

Meer verhalen