iMOTION

Het digitale magazine van Hyundai
iMOTION
Het digitale magazine
van Hyundai

Zo slim is de Hyundai NEXO

De Hyundai NEXO is een wonder op wielen. Behalve dat hij – best bijzonder – rijdt op waterstof, kent hij talrijke andere interessante snufjes. Zo krijgt de NEXO een Intelligent Personal Cockpit met sensoren die reageren op stem en handsignalen. En dat is behalve hartstikke handig ook superveilig! Bekijk de video.

Eerder vertelden we je al dat de Hyundai NEXO een indrukwekkende actieradius heeft, namelijk 800 kilometer volgens NEDC. Dat bereik heeft hij onder meer te danken aan geniale ideeën van de ingenieurs die de NEXO ontwierpen. Zij kregen het voor elkaar om deze nieuwe generatie Hyundai met brandstofcel 20 procent lichter, 10 procent efficiënter en 30 procent krachtiger te maken dan zijn voorganger. En dat zijn allemaal factoren die een positieve invloed hebben op de actieradius.

Kunstmatige intelligentie

Reuze-interessant is de Intelligent Personal Cockpit die Hyundai’s vooruitgang in de ontwikkeling van connectieve autotechnologie demonstreert. De cockpit gebruikt meerdere slimme technologieën, variërend van spraakherkenning tot kunstmatige intelligentie en Internet of Things. Het doet dienst als persoonlijke assistent en controleert zelfs de vitale functies van de bestuurder, zodat het voertuig actie kan ondernemen als de bestuurder gestrest is.

‘Vertel me hoe het weer is morgen’

De Intelligent Personal Cockpit gaat een stap verder dan de meeste andere technologieën voor spraakherkenning. Wanneer de gebruiker bijvoorbeeld zegt ‘Vertel me hoe het weer is morgen’ en ‘Schakel de lichten uit in onze woonkamer’, dan herkent het systeem de twee afzonderlijke opdrachten in dezelfde zin en voltooit het elke taak afzonderlijk. Ook kan het systeem de bestuurder aan vergaderingen herinneren en vertrektijden voorstellen die rekening houden met de huidige verkeersomstandigheden.

SoundHound-stemherkenning

Dankzij de nieuwe SoundHound-stemherkenningstechnologie kunnen bestuurders veelgebruikte functies in de auto bedienen, zoals airconditioning, het schuifdak en het sluiten van de portieren. En dat is nog maar het begin van een hele reeks nieuwe spraakbedieningsmogelijkheden in de Intelligent Personal Cockpit. Met spraakopdrachten kan een bestuurder niet alleen muziek in de auto laten afspelen, hij kan ook de verlichting in zijn woning aandoen en muziek rechtstreeks naar zijn eigen audiosysteem laten streamen.

Sensoren controleren de hartslag

Een andere belangrijke technologie in de Intelligent Personal Cockpit is Wellness Care. Deze functie maakt gebruik van twee sensoren (op het stuur en de stoel) die de hartslag controleren op plotselinge veranderingen en het stressniveau van de bestuurder detecteren. Als de sensoren stress detecteren, biedt het systeem toegang tot online visueel overleg met een arts. Of het schakelt een rustgevende afspeellijst in terwijl de verlichting van het interieur wordt gedimd voor een meer rustgevende rijervaring.

Lees ook

Meer berichten

Hyundai verhalen

Uitgelichte berichten

Meer verhalen