Van Parijs tot Londen en van New York tot Los Angeles: niet alleen in Amsterdam, maar overal ter wereld vind je kunstwerken van de Nederlandse schilder Vincent van Gogh. Wij zetten ze voor je op een rij!
Bij Hyundai willen we graag een breder publiek kennis laten maken met de schoonheid van kunst en design. Dat is dan ook de reden dat we wereldwijd partnerships hebben met meerdere musea, zoals het Van Gogh Museum in Amsterdam. Maar wist je dat dat niet de enige plek is waar je een Van Gogh in het echt kunt spotten?
Van Gogh Museum, Amsterdam
Met ruim 200 schilderen, bijna 500 tekeningen en meer dan 700 brieven beheert het Van Gogh Museum in Amsterdam de grootste verzameling werken van Vincent van Gogh ter wereld. Zo'n 2 miljoen mensen komen er jaarlijks naartoe, om bijvoorbeeld het wereldberoemde kunstwerk 'Amandelbloesem' te bekijken. Dit iconische meesterwerk gebruikten we trouwens als inspiratie voor een heel bijzondere IONIQ Electric. Wil je alles weten over de bijzondere band die Hyundai met het Van Gogh Museum heeft? Ontdek het op Hyundai.nl!
Krüller-Müller, Otterlo
Je hoeft er iets minder ver voor te reizen: het Krüller-Müller ligt gewoon in Otterlo en bezit met bijna 90 schilderijen en ruim 180 tekeningen de op een na grootste Van Gogh-verzameling ter wereld. Hier vind je De aardappeleters, waar het plattelandsleven centraal staat. Van Gogh vond het zelf een meesterproef, en koos expres een moeilijke compositie om te bewijzen dat hij een goede figuurschilder aan het worden was. De boeren gaf hij daarom grove gezichten en knokige werkhanden. Waar Van Gogh zelf zeer tevreden was met het resultaat, werd het schilderij kritisch ontvangen omdat het zo donker van kleur was en de figuren vol fouten zaten.
Museum of Modern Art, New York
Wie het wereldberoemde schilderij De Sterrennacht in real life wil bekijken, moet naar Amerika. In 1941 werd het schilderij aangekocht door het MoMa: de eerste Van Gogh in een museumcollectie in New York was een feit. De Sterrennacht werd geschilderd in 1889, vanuit een psychiatrische inrichting in de Provence. Van Gogh was daar opgenomen na een zenuwinzinking. Het bijzondere aan dit werk is dat het een landschap bij nacht laat zien, terwijl het overdag geschilderd is. Van Gogh was geobsedeerd door het idee om een nachtelijk landschap te schilderen vanuit zijn geheugen.
Musée d'Orsay, Parijs
Voordat hij het werk De Sterrennacht schilderde, maakte Van Gogh het schilderij Sterrennacht boven de Rhône. In 1888 verbleef hij in Arles en voelde hij zich relatief gelukkig. Het werk is dan ook rustiger en meer evenwichtig dan de latere, bekendere versie. 'Soms lijkt het me toe dat de nacht kleurrijker is dan de dag', schreef Van Gogh aan zijn zus. Je bewondert dit werk in het prachtige Musée d'Orsay in Parijs.
J. Paul Getty Museum, Los Angeles
Het schilderij De Irissen werd vlak voor Van Gogh's opname in de psychiatrische inrichting gemaakt. In zijn correspondentie noemt Van Gogh het werk 'de bliksemafleider voor mijn ziekte'. Qua stijl zie je de Japanse prentkunst terug, zoals in veel van zijn werken. Franse kunstcriticus en anarchist Octave Mirbeau was de eerste eigenaar, en in 1987 werd De Irissen het duurste schilderij dat tot dan ooit verkocht was. Voor AUS $ 54.000.000 was zakenman Alan Bond de gelukkige, maar hij had niet genoeg geld en moest het weer verkopen. Je vindt De Irissen inmiddels in het J. Paul Getty Museum in Los Angeles.
Courtauld Gallery, Londen
Wie kent 'm niet: Van Gogh's zelfportret met verbonden oor. In december 1888 sneed Van Gogh zijn linkeroor af, om zichzelf vervolgens met verband om zijn oor, een winterjas en bontmuts te portretteren. Het was de eerste van een serie inzinkingen, waar hij liever niet over schreef in zijn brieven. Door dit zelfportret, en daarna het werk Zelfportret met verbonden oor en pijp, deed hij er toch op zijn eigen manier 'verslag' van. Je vindt dit bijzondere zelfportret in de Courtauld Gallery in Londen.