iMOTION

Het digitale magazine van Hyundai
iMOTION
Het digitale magazine
van Hyundai

Benzine en diesel hebben een nieuwe naam, óók in het buitenland

Kijk niet vreemd op als je bij het pompstation de oude vertrouwde namen benzine en diesel niet meer tegenkomt. Beide brandstoffen hebben namelijk een nieuwe naam gekregen … niet alleen in Nederland, ook in de rest van Europa. Om een eind te maken aan de verwarring bij het tanken over de grens zullen de nieuwe wit-zwarte labels in de hele Europese Unie hetzelfde zijn. Dit is er veranderd:

  • Euro95 wordt E10
  • Euro98 wordt E5
  • Diesel wordt B7
  • LPG blijft LPG

Witte etiketten met zwarte letters

De bekende groene (benzine) en zwarte (diesel) labels gaan dus verdwijnen. Daarvoor in de plaats komen witte etiketten met zwarte belettering. Voor benzine worden de etiketten rond, voor diesel vierkant en LPG wordt een ruit.

Brandstofstickers benzine:

Brandstofstickers diesel:

Brandstofstickers gas:

Percentage ethanol

De E in de nieuwe namen staat voor ethanol. Het daaropvolgende cijfer is het ethanolgehalte. Bij E10 is dat tien procent en bij E5 vijf procent. Ook bij diesel correspondeert het cijfer met het percentage ethanol. En XTL staat weer voor synthetische diesel. Gasachtige brandstoffen, zoals lpg en waterstof, veranderen niet van naam. Goed om te weten: alle Hyundai-benzinemodellen vanaf bouwjaar 1995 zijn geschikt voor E5 en E10 brandstof.

Alle 28 lidstaten van de EU

De nieuwe labels zijn dus vooral bedoeld om verwarring bij de consument en problemen aan de pomp te voorkomen. Ze worden ingevoerd in alle 28 lidstaten van de Europese Unie en in IJsland, Noorwegen, Macedonië, Servië, Zwitserland en Turkije. Waarschijnlijk gaat ook Groot-Brittannië de nieuwe labels doorvoeren.

Ga altijd goed voorbereid op weg

Op jouw Hyundai wil je kunnen vertrouwen, altijd en overal. Kies daarom voor deskundig onderhoud door de Hyundai-dealer. Daar staan mensen voor je klaar die jouw Hyundai door en door kennen. Of het nu gaat om groot of klein onderhoud, verzekeringen, schadeherstel of directe hulp bij een lekke band. Waar kunnen we je mee helpen?

Ontdek onze services

Lees ook

Meer berichten

Hyundai verhalen

Uitgelichte berichten

Meer verhalen