iMOTION

Het digitale magazine van Hyundai
iMOTION
Het digitale magazine
van Hyundai

De beste trekauto’s en caravantrekkers van Hyundai op een rij

Zoek je een goede caravantrekker, benzine of elektrisch? Of een betaalbare auto met meer dan voldoende trekgewicht voor een vouwwagen, een flinke bagagewagen of een aanhanger met een of twee assen? Bij Hyundai heb je heel veel keuze. Van de compacte hatchback Hyundai i20 tot de stoere SUV Hyundai TUCSON Hybrid en van de terreinreus Hyundai SANTA FE Plug-in Hybrid tot de volledig elektrische IONIQ 5: achter vrijwel elke Hyundai past wel een caravan.

Vorig jaar riep ANWB Kamperen de Hyundai TUCSON 1.6 T-GDI Hybrid uit tot Trekauto van het Jaar 2021. En de volledig elektrische IONIQ 5 is volgens ANWB KampeerKampioen ‘een van de beste trekauto’s die de testredactie ooit heeft gereden.’ Als het om trekkwaliteiten gaat ben je bij Hyundai aan het goede adres. Bovendien zijn de besturing, de stabiliteit, de rijbeleving en het comfort van onze modellen uitstekend.

Ontdek de TUCSON  Ontdek de IONIQ 5

De IONIQ 5 heeft een trekgewicht van maar liefst 1.600 kilo. Dat maakt van de volledig elektrische Hyundai een ideale caravantrekker.

Waar moet een goede trekauto aan voldoen?

Maar allereerst: waar moet een goede trekauto aan voldoen? Dat heeft vooral te maken met jouw wensen. Voor een grote, zware caravan heb je een krachtigere trekauto nodig dan voor een kleine, lichte caravan of een vouwwagen. En rijden met een caravan naar een vakantieadres in de bergen van Zuid-Frankrijk of Spanje stelt andere eisen aan jouw trekauto dan wanneer je alleen korte ritjes met een gewone aanhanger maakt in het platte Nederland.

Trekgewicht (geremd en ongeremd)

Bij de keuze voor een trekauto zijn er een paar heel belangrijke dingen om rekening mee te houden: trekgewicht (geremd en ongeremd) en kogeldruk. Het trekgewicht van een auto is het maximale gewicht van de caravan of aanhanger dat je aan de trekhaak mag koppelen en staat vermeld op het kentekenbewijs dat bij de auto hoort. Een caravan of (forse) aanhanger is doorgaans geremd; hier is het geremd trekgewicht van toepassing. Zijn er geen remmen aanwezig, dan geldt het ongeremde trekgewicht.

Hyundai’s zijn eenvoudig uit te rusten met een fietsendrager; de geteste en goedgekeurde combinatie maakt het mogelijk om twee elektrische fietsen tegelijk te vervoeren.

Kogeldruk: neerwaartse druk op de trekhaak

De kogeldruk geeft aan hoeveel neerwaartse druk op de trekhaak mag worden uitgeoefend. Wanneer de aanhanger of caravan de maximale kogeldruk overschrijdt, drukt hij te zwaar op de trekhaak. Daardoor krijgt de vooras minder grip en wordt de combinatie minder stabiel wat kan leiden tot onveilige situaties. Hoe zwaarder de caravan is, hoe hoger de kogeldruk moet zijn voor een stabiel en veilig rijgedrag.

Deze Hyundai’s zijn zeer geschikt als trekauto

Wil je alleen een fietsendrager bevestigen op de trekhaak, dan kun je prima uit de voeten met ons meest compacte model, de zuinige Hyundai i10. Daarmee vervoer je probleemloos twee (elektrische) fietsen. In de tabel hieronder vind je een overzicht van onze populairste modellen, inclusief hun trekgewicht en kogeldruk.

Model Max. aanhangwagen
gewicht, ongeremd (kg)
Max. aanhangwagen
gewicht, geremd (kg)
Max. kogeldruk (kg)

Hyundai SANTA FE 1.6 T-GDI HEV

750 1.650 100

Hyundai TUCSON 1.6 T-GDI HEV

750 1.650 100

Hyundai TUCSON 1.6 T-GDI 48V MHEV

750 1.650 100

Hyundai IONIQ 5 77,4 kWh*

750 1.600 100

Hyundai i30 1.5 T-GDI 48V

600 1.420 80

Hyundai SANTA FE 1.6 T-GDI PHEV 4WD

750 1.350 100

Hyundai TUCSON 1.6 T-GDI PHEV 4WD

750 1.350 100

Hyundai KONA Hybrid 1.6 GDI

600 1.300 80

Hyundai KONA 1.0 T-GDI 48V 6iMT

600 1.200 80

Hyundai BAYON 1.0 T-GDI 100 pk 48V 6iMT

450 1.110 75

Hyundai i20 1.0 T-GDI 48V 100 pk

450 1.110 75

Hyundai i10 1.0i

300 300 75

*De vermelde technische gegevens voor de 77,4 kWh zijn in afwachting van de officiële homologatie en kunnen afwijken.

Juiste gewichtsverhouding tussen auto en caravan

Behalve trekgewicht en kogeldruk is een juiste gewichtsverhouding tussen auto en caravan enorm belangrijk. Die bevordert namelijk het weggedrag van de combinatie. Hanteer als vuistregel het volgende: het gewicht van de (beladen) caravan mag niet meer dan 75% van het gewicht van de (beladen) auto zijn. Wat voor jou de beste auto-caravancombinatie is, kun je heel eenvoudig checken op de website caravantrekker.nl.

Zo comfortabel zijn onze trekauto’s

Om lange ritten met de caravan zo comfortabel mogelijk te maken, bieden Hyundai’s volop comfort. Denk aan elektrisch verstelbare, verwarmbare en geventileerde stoelen die ervoor zorgen dat je uitgerust op jouw eindbestemming aankomt. Daarnaast worden de multimediasystemen in moderne Hyundai’s worden vaak bejubeld om hun gebruiksvriendelijke en intuïtieve bediening. Zo beoordeelde AutoWeek het multimediasysteem van de Hyundai i20 zelfs als beste.

Volgens ANWB Kamperen is de Hyundai TUCSON 1.6 T-GDI Hybrid de allerbeste auto om een (flinke) caravan of aanhanger te trekken.

Hyundai TUCSON Hybrid is de allerbeste trekauto

De allerbeste auto om een (flinke) caravan of aanhanger te trekken? Dat is volgens ANWB Kamperen de Hyundai TUCSON 1.6 T-GDI Hybrid. Bij de verkiezing Trekauto van het Jaar 2021 stak de SUV met kop en schouders boven de rest uit. Volgens de jury van ANWB Kamperen maakt de Hyundai TUCSON vooral indruk met zijn sterke hybride-aandrijflijn, goede weggedrag en rijke uitrusting.

De Hyundai TUCSON Hybrid heeft een nieuwe 1,6-liter T-GDI Smartstream-benzinemotor, een 44,2 kW sterke elektromotor, een 1,49 kWh lithium-ion-polymeerbatterij en een zestrapsautomaat. De hybride-aandrijflijn schakelt naadloos over van de benzinemotor naar de elektromotor en terug – soms zijn beide ook tegelijk actief.

Ideaal voor caravantrekkers: zodra je de richtingaanwijzer van de Hyundai TUCSON activeert wordt het verkeer in de dode hoek op het digitale instrumentenpaneel getoond.

Stabiele combinatie en veilig weggedrag

Het gecombineerd vermogen van de Hyundai TUCSON 1.6 T-GDI Hybrid bedraagt 169 kW (230 pk), met een maximumkoppel van 350 Nm. Met zijn maximale aanhangwagengewicht van 1.650 kilogram en kogeldruk van 100 kg levert dat, in combinatie met een goede belading van de caravan, een stabiele combinatie en veilig weggedrag op.

De Hyundai TUCSON is er behalve als Hybrid ook als Mild Hybrid en Plug-in Hybrid. Die laatste versie is voorzien van een 7,2 kW-lader waarmee hij is op te laden aan openbare laadstations en een wallbox thuis. Zijn elektrische actieradius bedraagt tot wel 50 km (volgens WLTP). Dankzij zijn trekgewicht van 1.350 kg behoort ook de Hyundai TUCSON 1.6 T-GDI Plug-in Hybrid tot de beste caravantrekkers in zijn klasse.

Meer berichten

Hyundai verhalen

Uitgelichte berichten

Meer verhalen