iMOTION

Het digitale magazine van Hyundai
iMOTION
Het digitale magazine
van Hyundai

Tips voor een autovakantie

De temperaturen stijgen en dat betekent dat we massaal met de auto op pad gaan. Richting een – hopelijk zonnige – vakantiebestemming of gewoon voor een dagje pretpark of strand. Ga je een lange trip maken met jouw Hyundai, dan is het verstandig om van tevoren een aantal dingen te checken. Wij geven je een aantal handige tips.

Tip 1: Auto inpakken? Zet hem op READY!

Ben je bezig om je auto vakantie klaar te maken? Zoals het uitzuigen van je auto, spullen in of uitladen of zit je gewoon even te bellen in je auto? Wist je dat in dat soort situaties een hoop systemen in de auto actief zijn zoals je radio, (binnen)verlichting of je elektrische achterklep? Al deze systemen verbruiken op dat moment stroom. Zorg er daarom voor dat in dit soort situaties de 12 volt accu wordt bijgeladen door de motor te laten draaien of zorg bij een hybride of elektrische auto dat de auto in de Ready modus staat. Doe je dit niet dan wordt de 12 volt accu niet bijgeladen en bestaat er een kans dat je op enig moment met een lege accu wordt geconfronteerd.

Als de 12 volt accu een keer ontladen is, dan vermindert de opnamecapaciteit. Twijfel je over de conditie van jouw accu? Neem dan contact op met je Hyundai dealer. Hij kan je accu gratis door middel van een conditietest controleren en zo inschatten of de accu binnenkort defect zal raken. Ons advies is om de accu tijdig te vervangen waarmee je voorkomt dat je op een ongelegen moment stil komt te staan.

Maar hoe zit het dan met de hoogvoltage batterij van een volledig elektrische of hybride auto van Hyundai?

Een volledig elektrische Hyundai is uitgevoerd met een Hoogvoltage batterij en een 12 volt accu. Om de hoogvoltage batterij in een optimale conditie te houden adviseert Hyundai de AC laadprocedure te volgen (laden bij een standaard laadpaal, geen snellader). Wij adviseren hierbij om de hoogvoltage batterij tot 100% op te laden en de hoogvoltage batterij minimaal één keer per maand op te laden. Zorg bij het lang stil zetten van de auto dat de capaciteit van de hoogvoltage batterij niet onder de 30% is.

Hybride Hyundai’s zijn niet voorzien van een conventionele 12 volt accu maar deze auto’s zijn voorzien van een 12 volt lithium-ion polymeer batterij die in de hoogvoltage batterij geintregeerd is. De hybride auto’s zijn daarom voorzien van een beschermingssysteem voor de 12 volt accu die voorkomst dat de 12volt accu te zwaar belast wordt of volledig zal ontladen bij lange periode van stilstand. Als een hybride Hyundai niet wil starten dient daarom de resetknop van de 12 volt accu te worden ingedrukt (in veel gevallen zit deze links van het stuurwiel vlakbij de knop van de tankklep bediening). Je dient na het indrukken van deze knop binnen 15 seconde de auto op normale wijze te starten. Daarna rijdt je minimaal 30 minuten om de 12 volt accu weer op te laden.

Tip 2: controleer voor vertrek de bandenspanning

Zorg ervoor dat je banden op de voorgeschreven druk staan voor vertrek. Controleer of de druk overeenkomt met de druk die voorgeschreven staat op de sticker die zich in de linker deuropening bevindt. Een juiste bandenspanning voorkomt slijtage en het bespaart bovendien brandstof. Je kan altijd bij de Hyundai dealer terrecht voor een goed advies op het gebied van banden. Zo kan hij de conditie en profieldiepte van jouw banden beoordelen en adviseren welke band het meest geschikt is voor jouw Hyundai in combinatie met jouw rijgedrag.


Doe de bandencheck

Tip 3: het op peil houden van de vloeistoffen

Controleer voordat je op reis gaat het oliepeil, het koelvloeistofniveau en de ruitensproeiervloeistof. Olie is zeer belangrijk omdat het dient als een smeermiddel dat ervoor zorgt dat de motoronderdelen soepel blijven draaien. Bij een te laag oliepeil kan de motor ernstige schade oplopen. Koelvloeistof zorgt er voor dat de motor op de juiste temperatuur blijft en zo optimaal presteert.


Vloeistoffen controleren

 

Tip 4: Hyundai Doe het zelf video’s

Bekijk onze handige “Doe het zelf” video’s over hoe je je oliepeil controleert, je bandenspanning checkt of koelvloeistof bijvult. Uiteraard kan je Hyundai dealer je hier ook bij helpen. Je bent van harte welkom.


Bekijk doe-het-zelf-video's

Tip 5: controleer de APK en verzekering

Misschien voor de hand liggend, maar check voordat je op reis gaat of je auto goed verzekerd is en of de APK nog geldig is. Voor APK ben je bij de Hyundai dealer aan het juiste adres. Voor slechts € 39,95 keurt hij je Hyundai snel en vakkundig. In combinatie met onderhoud is de APK keuring trouwens gratis.


Zie voor alle voorwaarden

 

En heb je je huidige autoverzekering wel eens vergeleken met de Hyundai auto verzekering? Deze verzekering is speciaal op maat gemaakt voor Hyundai rijders. Kijk en vergelijk op www.hyundai.com/nl/services/verzekeringen

En tot slot, heb je aan je reisverzekering gedacht?

 

Tip 6: Storingsmelding

Mocht er tijdens het rijden toch een storing optreden, dan is het goed om te weten dat je met een rood storingslampje altijd zo snel mogelijk op een veilige manier moet stoppen. Bij een geel of oranje waarschuwingslampje kun je vaak wel doorrijden naar de dichtstbijzijnde dealer. Raadpleeg in alle gevallen direct het instructieboekje.


Bekijk online instructieboekjes

Tip 7: Hulp van de Hyundai Pechhulp

Tot slot adviseren we je om het nummer +31 88 366 39 99 van de Hyundai Pechhulp op te slaan in je telefoon, zodat je dit nummer altijd bij de hand hebt als ze toch onverhoopt met pech stil komt te staan. Wij staan 24 uur per dag, 7 dagen per week voor je klaar. Eén telefoontje naar onze alarmcentrale en hulp is onderweg. Er wordt altijd geprobeerd de auto direct te repareren. En als dat niet mogelijk is, wordt de Hyundai naar de officiele Hyundai dealer gesleept. Uiteraard krijgt je in dat geval een vervangende auto ter beschikking, zodat je verder op weg kan.

Aan de Hyundai Pechhulp zitten voorwaarden verbonden. Controleer de voorwaarden voor vertrek om te bepalen of ze aansluiten bij je reisplannen. Sluit indien noodzakelijk een aanvullende reisverzekering af.


Zie voor alle voorwaarden

 

Tip 8: Heb je je calamiteitenpakket bij je?

In het afleverpakket van je Hyundai zit naast een mattenset ook een calamiteitenpakket met handige items wanneer je onverhoop pech onderweg hebt. Controleer voor vertrek of het pakket aanwezig is en compleet is. Tip daarbij is om dit pakket binnen handbereik op te bergen in de auto.


Verplichte veiligheidsuitrusting

 

Wij wensen alle Hyundai rijders veel vakantieplezier!

Lees ook

Meer berichten

Hyundai verhalen

Uitgelichte berichten

Meer verhalen