iMOTION

Het digitale magazine van Hyundai
iMOTION
Het digitale magazine
van Hyundai

Podcast: hoe deze fabriek volledig overschakelde op hernieuwbare energie

Hyundai wil vóór 2045 volledig CO2-neutraal zijn en stopt daarom vanaf 2035 met de verkoop van auto’s met verbrandingsmotoren in Europa. Nóg een manier om deze doelstelling te behalen is het gebruikmaken van hernieuwbare energie. Zo schakelde de fabriek in Tsjechië als eerste productiefaciliteit van Hyundai volledig over op onder meer zonne- en windenenergie. ‘Een enorme operatie’, zegt Petr Michník, Head of Administration bij Hyundai Motor Manufacturing Czech (HMMC). Hij vertelt er alles over in aflevering 7 (seizoen 2) van de veelbeluisterde podcastserie van Hyundai Are We There Yet?

Lid van RE100 van Climate Group

Medio 2021 sloot Hyundai zich samen met andere gelieerde ondernemingen van Hyundai Motor Group aan bij RE100 van Climate Group, een wereldwijd initiatief voor 100 procent hernieuwbare energie. Als onderdeel hiervan werd de Tsjechische fabriek van Hyundai Motor Manufacturing als eerste fabriek van het concern omgebouwd naar volledig gebruik van hernieuwbare energie.

‘Om elke minuut, 24 uur per dag, vijf dagen per week nieuwe auto’s te kunnen produceren is natuurlijk enorm veel energie nodig’, zegt Petr Michník, ‘ook al hebben we het energieverbruik de afgelopen vier jaar al met 10 procent weten te reduceren. Dat we die energie nu volledig uit hernieuwbare bronnen kunnen halen, is een enorme prestatie.’

Om elke minuut, 24 uur per dag, vijf dagen per week nieuwe auto’s te kunnen produceren is veel energie nodig.

Duizend bomen opnieuw geplant

Lang voordat Hyundai Motor Manufacturing Czech overschakelde op hernieuwbare energie speelde de fabriek al een pioniersrol op het gebied van milieuvriendelijke productie. Om de bouw van de fabriek mogelijk te maken moesten meer dan duizend bomen wijken. In plaats van deze te kappen besloot Hyundai ze op te graven en in de buurt van de fabriek te herplanten.

Om te kunnen garanderen dat de groene stroom die HMMC aandrijft ook daadwerkelijk groen is, claimt HMMC alle aangekochte energie met een Garantie van Oorsprong (GO). Met dit bewijsstuk kunnen energieleveranciers aantonen dat hun groene energie op een duurzame manier is opgewekt. GO’s worden uitgegeven door landelijke instanties die de aanvraag beoordelen.

De fabriek in Tsjechië schakelde als eerste productiefaciliteit van Hyundai volledig over op onder meer zonne- en windenenergie.

Prominenten uit de wereld van Hyundai

Are We There Yet? wordt gehost door Suzi Perry. De Britse tv-presentatrice ontvangt voor haar tweewekelijkse podcastserie prominenten uit de wereld van Hyundai die zich bezighouden met de toekomst van mobiliteit in het algemeen en het merk in het bijzonder.

Are We There Yet? omvat een heel breed spectrum, van elektrische autosport en vliegende auto's tot Hyundai's bedrijfsstrategie en toekomstvisie. Op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen bij Hyundai? Meld je dan nu aan voor onze digitale nieuwsbrief.

Nieuwsbrief aanvragen

Lees ook

Meer berichten

Hyundai verhalen

Uitgelichte berichten

Meer verhalen