Voor Hyundai is een pixel niet zomaar een pixel. Voor Hyundai is de pixel een van de allerbelangrijkste designdetails van zijn huidige en toekomstige modellen. Kijk alleen maar naar de opvallende parametrische pixel-verlichting en -patronen op de TUCSON, de KONA en de IONIQ 5 en 6. De pixel is voor Hyundai dus een uniek element. Zo uniek dat er een film over is gemaakt, getiteld Pixel by Pixel.
De geschiedenis van de pixel
De film Pixel by Pixel is geïnspireerd op de unieke geschiedenis van de pixel die vroegere (analoge), huidige en toekomstige (digitale) tijdperken met elkaar verbindt. Als zodanig vertegenwoordigt de pixel de EV-designfilosofie van Hyundai: het ontwerpen van toekomstige modellen door inspiratie te halen uit het erfgoed van het merk.
Niet toevallig is het Koreaans een van de weinige talen ter wereld met de pixel in het alfabet. De Hangul-letter “mium” is de perfecte pixel. Je zou dus kunnen stellen dat toen koning Sejong rond 1.400 het Hangul-alfabet ontwikkelde, hij een deel van de designtaal van Hyundai creëerde. De parametrische pixel-designtaal van de IONIQ 5 en 6 is aantoonbaar 600 jaar oud.
Hyundai toonde zijn parametrische pixel-design voor het eerst op zijn 45 Concept EV. Dit studiemodel was in 2019 te zien op de Frankfurt International Motor Show (IAA) en vormde de grootste inspiratiebron voor de IONIQ 5. De volledig elektrische Hyundai was het eerste model met pixel-verlichting, als onderdeel van de specifieke designtaal voor elektrische auto’s van Hyundai. Met de Pixel by Pixel-film wordt die bijzondere innovatie nu onder de aandacht gebracht.
Een onmiskenbaar designkenmerk
Parametrische pixels vertegenwoordigen de visuele identiteit van alle elektrische auto’s van Hyundai. Je vindt ze zowel aan de voor- als aan de achterzijde van de IONIQ 5 en IONIQ 6, respectievelijk 2022 World Car of the Year en 2023 World Car of the Year. De gepixelde koplampen aan de voorzijde van de auto’s zorgen voor een onmiskenbaar designkenmerk dat uniek is voor het gamma elektrische Hyundai’s. Deze kleine kubusvormige lichtclusters vind je ook aan de achterzijde van de auto en in het laadklepje om de resterende hoeveelheid lading en de laadstatus aan te geven.
De Pixel by Pixel-film grijpt terug op het RGB-kleursysteem. In een betoverende tentoonstelling zijn drie dansers verkleed als rode, groene en blauwe LED-kubussen. Zij symboliseren de drie primaire kleuren rood, groen en blauw (RGB) en bewegen zich gracieus door de annalen van de pixelgeschiedenis om de kijker mee te nemen op een reis terug in de tijd, waarbij iconische momenten uit de evolutie van de pixel worden uitgelicht.
Legendarische videogame Pong
Pixel by Pixel verkondigt de boodschap dat de gezamenlijke kracht van meerdere pixels niet alleen een spectrum aan frisse kleuren oplevert, maar ook resulteert in een nóg sterkere kracht, uitgebeeld door een witte kubus. Deze meeslepende visuele reis symboliseert de centrale boodschap van de film: ‘Eén enkele pixel kan weinig meer dan alleen maar knipperen, maar meerdere pixels samen zijn in staat om iets groots te creëren’.
De symbolische witte kubus is vervolgens het middelpunt in een nostalgisch spelletje Pong, een legendarische videogame van de eerste generatie videospelconsoles, destijds uitgegeven door Atari. Deze boeiende visuele voorstelling benadrukt het onveranderde principe achter de hedendaagse digitale kleurenschermen en suggereert dat de pixel een verbinding kan zijn met verschillende tijdperken. De analoge sfeer van ‘toen’ verandert gaandeweg in de dynamische sfeer van ‘nu’ waarbij de pixelachterlichten van de IONIQ 6 worden getoond en – aan het einde van de film – de futuristische pixellampen van Hyundai’s concept car SEVEN.