iMOTION

Het digitale magazine van Hyundai
iMOTION
Het digitale magazine
van Hyundai

Waarom winterbanden als het toch niet sneeuwt?

Een zachte winter, zelden sneeuw of hooguit natte sneeuw; de verleiding is groot om met de zomerbanden de hele winter door te rijden. En als er dan toch sneeuw valt, kun je ze altijd nog laten monteren, toch? Mis, want winterbanden bieden vanaf 7 graden Celsius en daaronder beduidend meer grip dan zomerbanden. Niet alleen op sneeuw, maar ook op een nat wegdek.

Het verschil zit hem in de samenstelling van het rubber. Dat van winterbanden is soepeler bij lage temperaturen. Verder hebben winterbanden een ander profiel met extra lamellen. Dat zorgt voor meer grip. Tegenwoordig bestaan banden meer uit synthetisch rubber dan uit natuurrubber. Een winterband bevat meer natuurrubber dan een zomerband. Dat zorgt voor betere prestaties bij lage temperaturen.

Silica voor stevigheid

Een zomerband wordt bij min 7 Celsius zo hard als plastic en kan niet elastisch vervormen. Dat is niet wenselijk. Het rubbermengsel moet relatief zacht blijven voor optimale grip op de weg. Daarom voegen veel bandenfabrikanten stoffen toe om de souplesse te behouden. Dat is onder meer speciale procesolie toe. Olie zorgt echter voor minder grip op het wegdek. De toevoeging van silica, ook bekend als siliciumdioxide, heft dat nadelige effect grotendeels op en zorgt ook voor een lagere rolweerstand.

Lamellen voor meer grip

Het profiel van een band zorgt voor een goede afvoer van water en voorkomt dat het loopvlak contact met de weg verliest door aquaplaning. Winterbanden hebben nog een speciaal foefje meegekregen van de fabrikant: lamellen. Het zijn haarfijne groefjes haaks op de rijrichting. Klein maar met een groot effect. Bij gas geven of remmen kantelt het omliggende, soepele rubber en zorgen die ragfijne lamellen ervoor dat de randen van het rubber zich aan het wegdek of in de sneeuw vast kunnen grijpen.

Of een 4-seizoenenband?

Naast winter- en zomerbanden zijn er ook 4-seizoenenbanden (all season). Dit type band is een compromis tussen een zomer- en een winterband. Hij heeft duidelijke voordelen ten opzichte van een zomerband in de winter maar ook duidelijke tekortkomingen ten opzichte van een winterband in de winter, vooral op het gebied van tractie en zijdelingse grip in de sneeuw. Op hellende wegen met sneeuw zal de grip al gauw tekortschieten. All season-banden zijn dus echt niet geschikt voor de wintersport.

M+S (Mud+Snow) banden?

Het M+S logo vindt men op alle winterbanden, all season-banden en soms ook op zomerbanden. Het logo mag naar eigen inzicht van de fabrikant op de band geplaatst worden. Het M+S logo alleen zegt dus niets over de wintereigenschappen van een band. Die heeft een band alleen als een afbeelding van een bergtop met daarin een sneeuwvlok op de band is te zien.

 

En ook goed om te weten!

  • Let op, Duitsland heeft de regels voor winter- en 4-seizoenenbanden per 1 januari 2018 aangescherpt. Banden met alleen de vermelding M+S (Mud + Snow) zijn vanaf dat moment niet meer toegestaan bij winterse omstandigheden in Duitsland. Dan mogen alleen banden met de afbeelding van een sneeuwvlokje onder de auto zitten. Auto’s met een M+S-band geproduceerd vóór 1 januari 2018 mogen in de winter in Duitsland nog rijden tot aan 30 september 2024. Maar gezien de hellende wegen in de naburige Eifel is het misschien slimmer om gewoon voor winterbanden te kiezen. Dat geldt trouwens ook voor de Ardennen.
  • En nog iets: winterbanden met een profieldiepte van minder dan 4 millimeter worden beschouwd als zomerbanden. Die mag je dus niet meer gebruiken onder winterse omstandigheden of in landen waar winterbanden verplicht zijn.
  • Voor de juiste winterband voor uw Hyundai is het slim om contact op te nemen met de dealer. Ook als je al winterbanden hebt en zeker wil weten of die nog goed zijn.
  • Winterbanden in de zomer laten zitten, is niet zo’n goed idee. Ze slijten harder bij hogere temperaturen dan zomerbanden. En ook is de grip onder die omstandigheden minder. De remweg kan zelfs tot 30% langer uitpakken dan bij zomerbanden.

Alles over winterbanden

Meer weten over winterbanden? Jouw Hyundai-dealer geeft advies en helpt je graag verder. Winterbanden zijn er in alle soorten en maten. Ook voor jouw Hyundai!Zoek Hyundai-dealer

Lees ook

Meer berichten

Hyundai verhalen

Uitgelichte berichten

Meer verhalen