iMOTION

Het digitale magazine van Hyundai
iMOTION
Het digitale magazine
van Hyundai

RN22e: een volbloed elektrische sportauto met de looks van de IONIQ 6

Racen met elektrische sportauto’s is de toekomst. Om de aarde gezond achter te kunnen laten voor volgende relaties zullen we op alle fronten – en dus ook in de autosport – moeten verduurzamen. Maar is elektrisch racen eigenlijk wel zo leuk zonder het geluid van brullende motoren en de geur van benzine? Nou en of, vindt Hyundai. Om dat te bewijzen ontwikkelden we de RN22e, een spannend studiemodel van een volbloed elektrische sportauto met de aerodynamische looks van de IONIQ 6.

De RN22e van Hyundai is een studiemodel van een elektrische sportauto met de looks van de IONIQ 6.

Een ‘rijdend laboratorium’

Eigenlijk is de RN22e vooral een ‘rijdend laboratorium’, net als de RM-serie die in 2012 van start ging. Bij deze concept cars draait alles om het testen van hoogwaardige technologie – geïnspireerd op de autosport, zoals WRC, WTCR en ETCR – voordat deze worden geïmplementeerd in massageproduceerde N-modellen zoals de i30 N en de KONA N.

Sinds de start van project RM is de serie via de RM14, RM15 en RM16 geëvolueerd tot uiteindelijk de RM19. Het eerste high-performance batterij-elektrische (BEV) prototype, de RM20e, werd in 2020 onthuld en bleef de originele codenaam gebruiken.

Eerder dit jaar presenteerde Hyundai N zijn nieuwe visie op geëlektrificeerde autosport, alsmede zijn nieuwe ‘rijdende laboratorium’ RN22e. De naam RM werd gewijzigd in RN, een combinatie van de ‘R’ van ‘rolling lab’ en de ‘N’ van het high-performance label N. Het getal 22 geeft het productiejaar aan en de ‘e’ staat, uiteraard, voor elektrisch.

De RN22e is gebouwd op Hyundai’s Electric Global Modular Platform (E-GMP) dat innovatieve technologieën bevat zoals 800V ultrasnel opladen.

800V ultrasnel opladen

In tegenstelling tot de RM20e, die voor het eerst van een midscheeps geplaatste elektromotor was voorzien, is de RN22e gebouwd op Hyundai’s Electric Global Modular Platform (E-GMP). Het E-GMP bevat innovatieve technologieën zoals 800V ultrasnel opladen en transmissie-ontkoppelingstechnologie van de voorwielaandrijving.

De RN22e is ook uitgerust met veel technologische knowhow van de eerdere RM-projecten. Al deze factoren zorgen ervoor dat de RN22e het eerste ‘rijdende laboratorium’ is met vierwielaandrijving met elektromotoren voor en achter die voor krachtige prestaties zorgen.

Waar recente RM-modellen waren gebaseerd op de Hyundai VELOSTER, zocht het N-label inspiratie in de IONIQ 6. Dankzij zijn zeer gestroomlijnde design heeft de IONIQ 6 een luchtweerstandscoëfficiënt van slechts 0,21. Om de prestaties van de RN22e te maximaliseren, voegde Hyundai N een reeks op de autosport geïnspireerde details toe, zoals een lage bodemvrijheid, een achterspoiler en een grote achterdiffuser.

De RN22e is uitgerust met het eerste vierwielaandrijvingssysteem van Hyundai N, dat een geoptimaliseerde koppelverdeling biedt in verschillende rijmodi.

Eerste vierwielaandrijvingssysteem

De RN22e is uitgerust met het eerste vierwielaandrijvingssysteem van Hyundai N, dat een geoptimaliseerde koppelverdeling biedt in verschillende rijmodi, waarmee de bestuurder het koppel naar eigen voorkeur over de voor- en achterwielen kan verdelen. Het maximale vermogen van de elektromotor voor bedraagt 160 kW en achter 270 kW. Het maximale koppel komt uit op 740 Nm.

Het zorgt ervoor dat het bochtengedrag van de auto bijzonder precies en direct is. Daarnaast is de transmissie voorzien van ontkoppelingstechnologie. Die kan – afhankelijk van de rijsituatie – de voorwielaandrijving in- en uitschakelen en dus switchen tussen achter- en vierwielaandrijving. En dat zorgt ook voor meer sensatie achter het stuur.

Andere voorbeelden van geavanceerde technologieën in de RN22e zijn onder meer torque vectoring (e-TVTC), die de aandrijfkracht verdeelt over de achterwielen terwijl de dubbele koppeling van de achterste elektromotor wordt gekoppeld of ontkoppeld. e-TVTC kan in bochten alle aandrijfkracht naar slechts één van achterwielen sturen, wat een vergelijkbaar effect oplevert als het e-LSD in Hyundai N-modellen met een verbrandingsmotor.

Met de RN22e als ‘rijdend laboratorium’ wil Hyundai N onder meer de koeling en aerodynamische prestaties verder verbeteren.

Optimaal bochten aansnijden

Het E-GMP heeft een laag zwaartepunt doordat de zware elektromotoren en accu's voor en achter onder in het voertuig zijn geplaatst. Dit zorgt voor een ideale gewichtsverdeling. 3D-geprinte onderdelen beperken het gewicht nog verder en zorgen voor de nodige stijfheid, zodat de RN22e bochten optimaal kan aansnijden.

Met de RN22e als ‘rijdend laboratorium’ wil Hyundai N ook de koeling en aerodynamische prestaties verder verbeteren. Aerodynamica heeft een grote invloed op de rijstabiliteit, het stroomverbruik en hoe high-performance auto’s klinken. Net als in auto’s met een verbrandingsmotor is warmtemanagement ook hier belangrijk.

Om de RN22e nog langer te kunnen laten rijden op het circuit is een goede en efficiënte koeling noodzakelijk. Daarom zijn de elektromotor en batterij voorzien van onafhankelijke koelsystemen. Preconditioning van de batterij zorgt voor maximale prestaties. Dat betekent dat de batterijtemperatuur voor, tijdens en na het rijden automatisch wordt aangepast om optimale laadomstandigheden te kunnen garanderen.

De RN22e van Hyundai is voorzien van N Sound+, een systeem dat sportieve geluiden laat horen – zowel in het interieur als erbuiten.

Monoblock remtangen

Om de RN22e maximaal te laten presteren richt Hyundai N zijn aandacht ook op het remsysteem. De RN22e is afgesteld voor circuitgebruik, voor rijden op hoge snelheden. De monoblock remtangen zijn voorzien van vier zuigers en hybride remschijven met een doorsnee van 400 mm die zijn berekend op het hoge gewicht van de elektrische aandrijflijn.

De RN22e zit niet alleen boordevol technologie die dynamische prestaties mogelijk maakt op het circuit, maar biedt ook voorzieningen die de rijbeleving nog verder verbeteren. Zo is de RN22e voorzien van N Sound+, een systeem dat sportieve geluiden laat horen – zowel in het interieur als erbuiten. Verder combineert N e-shift het gevoel van schakelen met N Sound+.

Omdat de RN22e een rijdend lab is waarin Hyundai N voortdurend nieuwe, geavanceerde technologie ontwikkelt, wordt de emotionele rijbeleving in diverse opzichten steeds verder ontwikkeld, zodat bestuurders van toekomstige modellen op hun eigen manier rijplezier kunnen ervaren. Benieuwd welke elektrische productiemodellen Hyundai nu al te bieden heeft?


Ontdek onze elektrische modellen

Lees ook

Meer berichten

Hyundai verhalen

Uitgelichte berichten

Meer verhalen