iMOTION

Het digitale magazine van Hyundai
iMOTION
Het digitale magazine
van Hyundai

Op vakantie met een elektrische auto? AutoWeek deed het!

Hoe ga je met een elektrische auto op vakantie? AutoWeek kroop achter het stuur van een Hyundai KONA Electric en zocht het uit. Het volledige reisverhaal met nuttige tips kun je lezen in AutoWeek nr. 26, maar deze 11 quotes wilden we je alvast niet onthouden!

Belangrijk bij het voorbereiden van een langere internationale reis met een elektrische auto zijn vooral twee dingen: waar kun je laden en hoe ga je dat betalen?

Op een avond stippel ik mijn route uit. […] Nadat ik mijn stops heb gepland, de apps heb geïnstalleerd, mijn accounts heb geactiveerd en de laadsleutels in huis heb gekregen, vertrek ik.

Omdat je snelheid van groot belang is voor het bereik aan de ene kant en de tijd aan de andere kant, heb ik besloten niet sneller dan 110 km/u te rijden.

Gelukkig is deze KONA Electric voorzien van adaptieve cruise control. […] Hij houdt dus zelf afstand tot eventuele voorgangers en maakt van mij een rustige automobilist.

Tijd om te laden. Als de auto een dik uur aan de stekker heeft gestaan, vind ik het welletjes: 87 procent vol, 353 km bereik. De volgende stop is gepland over ruim 250 km, dus ik heb geen zorgen.

Ik ben 912 km en 13 uur onderweg als ik aankom in het dorpje Ambérieux net boven Lyon waar ik een hotel heb gereserveerd inclusief laadplek. Zeer weinig hotels bieden deze service.

Met de KONA Electric reizen we in stappen van zo’n 300 km en hoewel je echt op je snelheid moet letten, maak je gedurende de dag lekker progressie.

Aan het begin van de middag rijd ik de grens over met Spanje en wordt het wat spannender. Want hoewel ik een aparte laadsleutel heb gevonden voor Spanje, is het gebruik ervan wat onduidelijk.

Werd er in Frankrijk voor een snellaadbeurt van zo’n 47 kW nog 27 euro van mijn rekening afgeschreven, bij dit station kost het helemaal niets. Nada.

Ik heb het geflikt. In twee dagen 1.500 km rijden, dat is heel netjes. […] en op een vakantie van twee of drie weken maken die drie of vier uurtjes ook niet echt uit, toch?

Dat ik het heb gehaald, was voor sommigen misschien een verrassing en dat is dan weer raar, want elektriciteit is in principe goed verkrijgbaar, beter dan benzine, diesel en water zelfs.

KONA Electric met 4 % bijtelling

De Hyundai KONA Electric – met slechts 4 % bijtelling voor zakelijk rijders – heeft een actieradius van maar liefst 449 km. Daarmee kom je dus een enorm eind. Benieuwd wat de KONA Electric allemaal nog meer kan? Kom hem uitproberen bij de Hyundai-dealer.

Boek een gratis proefrit

Meer berichten

Hyundai verhalen

Uitgelichte berichten

Meer verhalen