iMOTION

Het digitale magazine van Hyundai
iMOTION
Het digitale magazine
van Hyundai

AutoBest beloont super-aerodynamische IONIQ 6 met EcoBest 2023-award

De prijzenkast van de IONIQ 6 wordt voller en voller. Nadat de elektrische sedan enige tijd geleden al was uitgeroepen tot AutoBest’s EcoBest 2023, mocht Hyundai nu dan ook de bijbehorende award in ontvangst nemen. Dat gebeurde op het AutoBest-gala in Rotterdam.

Met de EcoBest 2023-award worden de beste elektrische auto’s gehuldigd die in 2023 op de markt komen. De onafhankelijke jury telt 31 leden, allemaal vooraanstaande autojournalisten en -experts, die 31 Europese landen vertegenwoordigen en een markt van meer dan 750 miljoen mensen bestrijken.

Alleen de duurzaamste elektrische auto’s komen in aanmerking voor de EcoBest-award. Daarbij wordt gekeken naar onder meer verbruik, actieradius en (energie)zuinigheid. Met een indrukwekkend lage luchtweerstandscoëfficiënt van 0,21 en een elektrische range tot 614 km (volgens WLTP) op een volle batterij blinkt de IONIQ 6 op alle fronten uit.

JP Lee, President & CEO van Hyundai Motor Netherlands (rechts) ontvangt de EcoBest 2023-award voor de Hyundai IONIQ 6 uit handen van het Italiaanse Autobestjurylid Allessio Viola (links).

Gestroomlijnd design

‘De Hyundai IONIQ 6 is een baanbrekende elektrische auto die het begrip aerodynamica naar een nieuw niveau tilt’, aldus Dan Vardie, oprichter en voorzitter van AutoBest. ‘Zijn gestroomlijnde design zorgt niet alleen voor een elektrisch rijbereik van meer dan 600 kilometer, het heeft ook geresulteerd in een gedurfd uiterlijk.’

Om zoveel mogelijk kilometers uit het batterijpakket te halen, zochten de designers van de IONIQ 6 naar allerlei manieren om de auto zo aerodynamisch mogelijk te maken. Inspiratie haalden ze onder meer uit de natuur, zoals de vorm die een slechtvalk aanneemt als hij met 390 km/u achter een prooi aan duikt.

Toen de ontwerpers van Hyundai klaar waren met de eerste exterieurdesigns van de IONIQ 6, doken ze de windtunnel in. Samen met Hyundai’s aerodynamica-ingenieurs ging het team – met tests bij windsnelheden tot 200 km/u, gegenereerd door een ventilator van 3.400 pk – op zoek naar nóg meer efficiëntie. En dat ziet er zo uit:

Verbluffend resultaat

Het resultaat is verbluffend, want met een luchtweerstandscoëfficiënt van 0,21 is de elektrische Hyundai een van de gestroomlijndste auto’s die er bestaan. En zijn rijbereik van 614 kilometer is uiterst riant. Dit betreft de versie met 77,4 kWh-batterij, achterwielaandrijving en 18-inch wielen. De actieradius is officieel vastgesteld aan de hand van de meetcyclus WLTP (Worldwide Harmonised Light Vehicle Test Procedure).

De enorme actieradius wordt tevens mogelijk gemaakt door het speciale platform waarop de IONIQ 6 is gebouwd. Dit Electric Global Modular Platform (E-GMP) maakt opladen met zowel 400- als 800-voltinstallaties mogelijk, waarbij laden met 800 volt standaard is. Slechts 15 minuten laden zorgt voor een extra actieradius tot 351 km. Meer weten over de IONIQ 6?

Ontdek de IONIQ 6

Meer berichten

Hyundai verhalen

Uitgelichte berichten

Meer verhalen