iMOTION

Het digitale magazine van Hyundai
iMOTION
Het digitale magazine
van Hyundai

8 brandende vragen (en antwoorden) over de NEXO

Ben jij ook zo benieuwd naar de auto van de toekomst? Hoe die eruit ziet? Hoe die rijdt? Hoe die wordt aangedreven en – niet onbelangrijk – wat die kost? In plaats van erover te mijmeren hebben wij hem gewoon gemaakt. Nou ja, ‘gewoon’ … honderden briljante ingenieurs hebben er jaren keihard aan gewerkt. Het resultaat: de waterstofauto Hyundai NEXO. Benieuwd wat hij allemaal kan? Wij beantwoorden de 8 meest brandende vragen over deze SUV met brandstofcel:

1. Wat maakt de Hyundai NEXO zo bijzonder?

Om te beginnen natuurlijk zijn aandrijving. De Hyundai NEXO rijdt niet op benzine of diesel, maar op waterstof. Onder de motorkap ligt dus geen verbrandingsmotor, maar een brandstofcel die waterstof omzet in elektriciteit. Die wordt gebruikt om een elektromotor aan te drijven. De Hyundai NEXO rijdt dus volledig elektrisch, zonder daarvoor een batterij te hoeven opladen.

2. Waarom is de Hyundai NEXO zo gestroomlijnd?

Hoe aerodynamischer de auto, hoe minder luchtweerstand en hoe groter het rijbereik. De handgrepen van de portieren schuiven automatisch naar binnen wanneer de auto gaat rijden en de achterruitenwisser zit niet op de kofferklep, maar gaat schuil onder de dakspoiler waar hij zo min mogelijk wind vangt. Voor een zo efficiënt mogelijke luchtstroom is de onderzijde van de NEXO zo vlak mogelijk gemaakt.

3. Waar tank je met de Hyundai NEXO?

Het tanken van waterstof is kinderlijk eenvoudig en neemt slechts vijf minuten in beslag. Nederland telt momenteel vier waterstoftankstations (in Rhoon, Arnhem, Delfzijl en Helmond) en er liggen plannen klaar voor de bouw van tankstations in Pesse, Breda, Amsterdam, Schiphol, Rotterdam Airport, Utrecht en Groningen (stad). Ook worden op tal van plaatsen in Nederland andere initiatieven ontplooid om de waterstoftankstation-infrastructuur verder te verbeteren.

4. Wat is het rijbereik van de Hyundai NEXO?

Het rijbereik van de Hyundai NEXO bedraagt maar liefst 665 km volgens de nieuwe WLTP-testmethode. En je hebt de mogelijkheid om energie terug te winnen. Dat doe je door middel van schakelpeddels achter het stuur. Daarmee bepaal je zelf hoe sterk je afremt. Dit heet ‘regeneratief remmen’ en daarmee kan remenergie worden teruggewonnen die weer ten goede komt aan de actieradius.

5. Hoe werkt level 4-technologie in de Hyundai NEXO?

Dat werd eerder dit jaar gedemonstreerd in Zuid-Korea. Drie Hyundai’s NEXO met deze technologie voor autonoom rijden legden geheel zelfstandig een afstand van 190 kilometer af. Ze gingen mee in de verkeerstroom, haalden zelfstandig in en navigeerden door tolpoorten. Level 4 (nu nog in voorbereiding, over een paar jaar werkelijkheid) betekent dat de automatische piloot van de auto in staat is het voertuig in bijna elk mogelijk scenario te besturen, behalve in zeer slecht weer.

6. Hoe schoon is de Hyundai NEXO?

De Hyundai NEXO stoot geen schadelijke stoffen uit. Sterker nog, hij zuivert juist de lucht in plaats van deze te vervuilen. Alle lucht die in de NEXO verdwijnt, wordt gefilterd en er weer schoon uitgeblazen. Daarvoor zorgt een slimme luchtfilter die 99,9 procent van de koolstofdeeltjes verwijdert. De NEXO stoot dus niet alleen niets uit, hij maakt de lucht ook echt schoner.

7. Is zakelijk rijden gunstig?

Voor ondernemers die fiscaal voordelig willen investeren in een milieuvriendelijke auto is de Hyundai NEXO een goede keuze. Zij kunnen namelijk gebruikmaken van subsidies als de Milieu investeringsaftrek, ook wel de MIA-subsidieregeling genoemd, en de VAMIL. Hiermee kan een bedrijf de zakelijke investering op een willekeurig moment afschrijven.

8. Waar kan ik proefrijden in de Hyundai NEXO?

Omdat de NEXO met zijn slimme brandstofceltechnologie een heel speciale auto is, vraagt dat ook om heel speciaal onderhoud en service. De Hyundai NEXO is daarom alleen verkrijgbaar bij een select aantal in waterstofauto’s gespecialiseerde Hyundai-dealers:

  • Groenewold & Dijkhuizen B.V., Delfzijl (Groningen)
  • H-Point, Dordrecht (Zuid-Holland)
  • Van der Linden Groep Zoetermeer (Zuid-Holland)
  • Herwers Hyundai Arnhem (Gelderland)
  • Oostendorp Hyundai Helmond B.V. (Noord-Brabant)
  • Vanaf 2019: Dirk Barten Amsterdam (Noord-Holland)Maak een proefrit

Lees ook

Meer berichten

Hyundai verhalen

Uitgelichte berichten

Meer verhalen