iMOTION

Het digitale magazine van Hyundai
iMOTION
Het digitale magazine
van Hyundai

10 tips voor als je auto lang stilstaat

Voor een auto is het niet goed om lang stil te staan. En dat is nu vaak juist wél het geval in deze coronatijd. Ga je na lange tijd weer op pad met jouw Hyundai, dan is het verstandig om een aantal dingen te checken. Wij geven je 10 handige tips:

Tip 1: controleer de accu

Het kan gebeuren dat de accu het laat afweten als je de auto een tijd niet gebruikt. Iedere accu loopt namelijk vanzelf langzaam leeg. Afhankelijk van het gebruik van de auto, gaat dit bij de ene accu wat sneller dan bij de andere. Als de accu voor langere tijd ontladen is, dan vermindert de opnamecapaciteit. Twijfel je over de conditie van de accu? Neem dan contact op met je Hyundai-dealer. Hij kan de accu gratis door middel van een conditietest controleren en zo inschatten of de accu binnenkort defect zal raken. Ons advies is om de accu tijdig te vervangen; zo voorkom je dat je onverwacht stil komt te staan.

In het algemeen kun je accuproblemen voorkomen door een keer per week een ritje te maken van minimaal een half uur buiten de bebouwde kom. Niet alleen de motor raakt dan goed op temperatuur, ook de accu wordt goed opgeladen.

Tip 2: controleer de bandenspanning

Wanneer een auto lang stilstaat en de banden dus langdurig op dezelfde plek belast worden, zullen deze na verloop van tijd vervormen. Dat noemen we zogenaamde “vierkante banden”. De auto trilt zodra je weer de weg op gaat. Na een tijdje geraken de banden gewoon weer terug in vorm, maar je kunt het ook voorkomen door de banden goed op spanning te houden. Controleer of de druk overeenkomt met de voorgeschreven druk; deze vind je op de sticker in de linker deuropening. Een juiste spanning voorkomt slijtage van de banden en het bespaart bovendien brandstof. Je kunt altijd bij de Hyundai-dealer terecht voor advies op het gebied van banden. Zo kan hij de conditie en profieldiepte van jouw banden beoordelen en adviseren welke band het meest geschikt is voor jouw Hyundai in combinatie met jouw rijgedrag.


Doe de bandencheck

Tip 3: houd de vloeistoffen op peil

Controleer het oliepeil, het koelvloeistofniveau en de ruitensproeiervloeistof voordat je weer op weg gaat. De olie in je motor functioneert als smeermiddel voor draaiende delen. Bij een te laag oliepeil kan de motor ernstige schade oplopen. Koelvloeistof zorgt ervoor dat de motor op de juiste temperatuur blijft en zo optimaal presteert. Ruitensproeiervloeistof is onmisbaar voor helder zicht en zorgt ervoor dat je veilig kunt deelnemen aan het verkeer. Zeker weten of alle vloeistoffen nog op peil en in orde zijn? Bezoek dan de Zomerinspectie bij de Hyundai-dealer. Dat kan nog tot t/m 31 juli 2020. Die checkt jouw auto – helemaal gratis – op de belangrijkste onderhouds- en veiligheidspunten zodat je veilig op reis kunt.

Bezoek de Zomerinspectie

 

Tip 4: bekijk onze handige doe-het-zelf-video’s

Je kunt altijd bij jouw Hyundai-dealer terecht voor onderhoud. Maar in sommige gevallen is het ook zeer de moeite waard om zelf aan de slag te gaan. Een band verwisselen, olie bijvullen: allemaal klusjes die je eenvoudig zelf kunt doen. Bekijk maar eens deze korte, handige doe-het-zelf-video’s.


Bekijk doe-het-zelf-video's

Tip 5: check de APK-datum

Check voordat je de openbare weg weer opgaat of de APK-datum niet verstreken is. Voor de APK ben je bij de Hyundai-dealer aan het juiste adres. Voor slechts 29 euro keurt hij jouw Hyundai snel en vakkundig. In combinatie met een onderhoudsbeurt is de APK-keuring trouwens gratis (excl. afmeldkosten en kosten emissietest).


Maak een APK-afspraak

 

Tip 6: vergelijk verzekeringen

Is jouw Hyundai nog steeds goed verzekerd? Wellicht is dit een goed moment om je huidige verzekering te vergelijken met de Hyundai Autoverzekering. Die is speciaal op maat gemaakt voor Hyundai-rijders, met uitstekende voorwaarden bij een aantrekkelijke premie en een unieke nieuwwaarde- en aanschafwaarderegeling. Ook betaal je geen eigen risico.


Kijk en vergelijk

Tip 7: voorkom roestvorming op de remschrijven

Wanneer een auto lang stilstaat, kan er oppervlakteroest ontstaan op de remschijven. Het gevolg: een schavend geluid bij het remmen. Ook hier raden we je aan een half uurtje te rijden; de oppervlakteroest verdwijnt vanzelf door tijdens het rijden “normaal” te remmen. Extra hard remmen is niet nodig en kan bovendien gevaarlijke situaties opleveren. Voor advies op het gebied van het onderhoud aan het remsysteem kun je natuurlijk terecht bij je Hyundai-dealer. Sowieso monteert de Hyundai-dealer altijd originele onderdelen waardoor je verzekerd bent van optimale remprestaties.

Tip 8: wat te doen bij een storing?

Treedt tijdens het rijden een storing op, dan is het belangrijk te weten dat je bij een rood storingslampje zo snel en zo veilig mogelijk moet stoppen. Bij een geel waarschuwingslampje kun je normaal gesproken doorrijden naar de dichtstbijzijnde Hyundai-dealer. Raadpleeg in alle gevallen eerst het instructieboekje.


Maak een werkplaatsafspraak

Tip 9: Hulp van de Hyundai Mobiliteit Service

Als je onderweg onverhoopt te maken krijgt met pech, bijvoorbeeld een lekke band, dan is er gelukkig Hyundai Mobiliteitsgarantie. Daarmee ben je zo weer op weg. Bel het Hyundai-alarmnummer +31 20 851 22 22 en leg de situatie uit aan de hulpverleners. Zij staan 24 uur per dag, 7 dagen per week voor je klaar. Er wordt altijd geprobeerd de auto direct te repareren. En als dat niet mogelijk is, wordt de Hyundai naar een officiële Hyundai-dealer gesleept. Uiteraard krijgt je in dat geval een vervangende auto ter beschikking, zodat je verder op weg kan. Tip: sla het Hyundai-alarmnummer op in je telefoon.

Tip 10: laad je elektrische Hyundai regelmatig op

Een volledig elektrische Hyundai zoals de KONA Electric en IONIQ Electric heeft een hoogvoltagebatterij en een 12 volt accu. Om de hoogvoltagebatterij in optimale conditie te houden, adviseert Hyundai de AC-laadprocedure te volgen (laden bij een standaard laadpaal, geen snellader). Wij adviseren hierbij om de hoogvoltagebatterij tot 100% op te laden en de hoogvoltagebatterij minimaal één keer per maand op te laden. Zorg bij het lang stil zetten van de auto dat de capaciteit van de hoogvoltagebatterij niet onder de 30% is.

Hybride-Hyundai’s zoals de KONA Hybrid en IONIQ Hybrid hebben geen conventionele 12 volt accu, maar een 12 volt lithium-ion-polymeer batterij die in de hoogvoltagebatterij is geïntrigeerd. De hybride-auto’s zijn daarom voorzien van een beschermingssysteem voor de 12 volt accu die voorkomt dat de 12 volt accu te zwaar belast wordt of volledig zal ontladen na een lange periode van stilstand. Wanneer een hybride-Hyundai niet wil starten, moet de resetknop van de 12 volt accu ingedrukt worden (in veel gevallen zit deze links van het stuurwiel, vlak bij de knop van de tankklepbediening). Start na het indrukken van deze knop binnen 15 seconden de auto op normale wijze en rijd vervolgens minimaal 30 minuten om de 12 volt accu weer op te laden.

Zomerinspectie: gratis check van jouw Hyundai

Nu de coronamaatregelen in Nederland en veel andere Europese (vakantie)landen zijn versoepeld, mogen we er gelukkig ook weer op uit met de auto. Een goed moment om jouw Hyundai grondig na te laten kijken, want met een flinke autorit voor de boeg is het prettig te weten dat alles in orde is. Bezoek daarom de Zomerinspectie (15 juni t/m 31 juli 2020) bij jouw Hyundai-dealer.

De Zomerinspectie is helemaal gratis. Wel verzoeken we je om van tevoren een afspraak te maken met de Hyundai-dealer. Uiteraard verwelkomen wij je met inachtneming van alle regels die door het RIVM zijn voorgeschreven.

Bezoek de Zomerinspectie

Lees ook

Meer berichten

Hyundai verhalen

Uitgelichte berichten

Meer verhalen